Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Színház ajánló

Dátum: 2021. 03. 28.

Sissi, a magyar királyné 

Júniusban mutatják be a Sissi, a magyar királyné című darabot Gödöllőn a Monarchia Operett előadásában. A produkciót június 11-én láthatja először a közönség Gödöllőn, ezt követően több város szabadtéri színpadán is bemutatják. Augusztus 15-én, a Városmajori Szabadtéri Színpadon tartják a budapesti premiert, ezt követi egy erdélyi turné és ősszel egy magyarországi körút - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) online olvasópróbái már elkezdődtek. Huszka Jenő operettje egy humorral átszőtt szerelmi legenda, amely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar Monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen szerelméről szól.

Az előadásban olyan neves színészek lépnek színpadra többek között, mint Denk Viktória, Oszvald Marika, Peller Károly, Szendy Szilvi vagy Árvai Dániel. Az operett rendezője Kerényi Mikós Gábor - Kero, aki az Elisabeth című musicalt is rendezte 25 évvel ezelőtt.


A vérszipoly

Online bemutatót tartott a Centrál Színház Romhányi József író, költő, műfordító születésének 100. évfordulója alkalmából. A Philipp István szövegére Bárány Ferenc zenéjével készült A vérszipoly című zenés rímdráma rendezője Puskás Tamás. A komédia szereplői Tompos Kátya, Cserna Antal, Ódor Kristóf, Fehér Tibor és Vári-Kovács Péter. Básti Julit élete első boszorkány-szerepében láthatja a közönség a klasszikus vígjátéki elemekben bővelkedő zenés darabban.

A közleményben felidézik, hogy 1984-ben két angol szakos egyetemi hallgató zenés játékokat kezdett írni, saját maguk és évfolyamtársaik szórakoztatásra. Philipp István írta a darabok szövegét, Bárány Ferenc pedig a dalokat. Így született meg A walesi bárdolatlanok és A vérszipoly című darab.
   
Az este hét órakor kezdődő premiert követően az előadás bármikor elérhető lesz a Centrál Színház honlapján keresztül.


PodCasting

Podcastsorozatot indít a Játékszín. A kényszerű zárlat alatt a streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal viszik közelebb a színészeket a közönséghez.

Keddenként interjúk, csütörtökönként felolvasás várja a hallgatókat a PodCasting-sorozatban. A PodCasting a Játékszín Spotify-csatornáján, a https://podcasting.jatekszin.hu/ oldalon hallgatható.


Spirit online - Élvezze a Spirit Színház előadásait otthona biztonságából!

A 2011-ben alakult színház egy egyéni repertoárral rendelkező, neves magyarországi színészekkel és alkotókkal dolgozó magánszínház. Magas színvonalat képviselő, igényes alkotóműhely. A darabválasztások egyediek, a színház rövid története ellenére több ősbemutató létrehozásával büszkélkedik.

Olyan kamaraszínházi, intim teret igénylő előadásokat tartanak műsoron, amelyek értéket közvetítenek és az emberek lelkéhez jutnak. Az emberi sorsok, drámák, a hibáinknak mutatott ironikus tükör éppúgy előadásaik része, mint a szerelem, a komédia vagy épp a zene. Bemutatnak életrajzi ihletettségű műveket, olyan művészek, közéleti emberek portréját rajzolva meg, akiknek sorsa iránymutató, elgondolkodtató lehet.

A Spirit Színház online műsora IDE kattintva tekinthető meg.


Száz éve született Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc színművészre emlékezik online programjával az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Mint írják, Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, a 20. század második felének egyik legnépszerűbb alakja volt, romantikus hősök, történelmi kalandfilmek szerepeinek hiteles megformálója.

Zenthe Ferenc (1920-2006) pályáját vidéken kezdte, majd 1952-ben a Madách Színház szerződtette, ahol haláláig játszott. Páratlan népszerűségét filmjeinek köszönhette - több generáció izgulta végig Eke Máté, azaz a Tenkes kapitánya kalandjait a televízióban. A színművész a közkedvelt rádió- és tévésorozatok alakjai mellett jelentős drámai szerepeket is megformált. Ennek egyik legszebb példája az 1983-ban készült Jób lázadása című játékfilm, amelyet Gyöngyössy Imre és Kabay Barna rendezett. A film és benne Zenthe Ferenc alakítása osztatlan elismerést váltott ki mind a szakma, mind a közönség körében. Számos hazai és nemzetközi filmes díjat megnyert, többek között jelöltje volt az 1984-es Oscar-díjnak a legjobb külföldi film kategóriában, Sanremóban nagydíjat, Fondiban (1986) fődíjat kapott, Cannes-ban pedig kiemelten méltatta a zsűri.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet programjának vendége ifj. Zenthe Ferenc, a művész fia, valamint - online bejelentkezéssel - Tóth Enikő, Lőte Attila és Csernák János színművész. A beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti. A beszélgetést IDE kattintva nézheti meg. A programhoz kapcsolódó, Száz éve született Zenthe Ferenc című mozgóképes összeállítás megtekinthető az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján.

(MTI)


A korlátozások idején sem maradunk színházi élmény nélkül 

Bár a színházak a legújabb vírusvédelmi intézkedések értelmében nem fogadhatnak nézőket, a kijárási korlátozás idején sem maradunk színházi élmény nélkül. A SzínházTV online streaming platformon kényelmesen, otthonról, többedmagával láthat a közönség kizárólag online elérhető, élő színházi előadásokat. 

A szolgáltató minden csütörtökön élő színházi közvetítésekkel jelentkezik. A platformon olyan előadások lesznek magas minőségben elérhetők, mint a New York-i komédia, a Hatan pizsamában, a Jeanne d Arc, A szőke ciklon, valamint a Határátlépések, a Second Life, avagy kétéletem és a Hogy szeret a másik, a jövőben pedig még több előadással bővül majd a kínálat.


Textúra Stream – Összművészet online

Idén ősszel hatodik alkalommal rendezték meg a nagy sikerű Textúra összművészeti előadássorozatot, amely során képzőművészet, irodalom, színház és zene találkozik egy térben és időben a Szépművészeti Múzeumban. Az intézmény kortárs írókat kért fel, hogy írjanak irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló alkotásához, melyeket Székely Kriszta rendező visz színre a kiállítóterekben neves színművészek előadásában. Íróként idén Balla Zsófia, Berta Ádám, Harag Anita, Háy János, Lövétei Lázár László, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi és Terék Anna, színészként pedig Czakó Julianna, Dankó István, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Péterfy Bori, Szabó Zoltán, Tasnádi Bence és Vizi Dávid vesz részt a projektben.

A múzeum az idei előadásokat a Textúrák történetében először online streamelni fogja, így hely- és időkorlát nélkül mindenki számára elérhetők. Az irányváltást egyrészt a járványügyi helyzet tette szükségessé, másrészt a digitális technológiának köszönhetően már mindazok részesülhetnek a Textúra nyújtotta komplex élményben, akiknek eddig nem volt lehetőségük.

Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók bőrébe bújva kerülnek bemutatásra az irodalmi alkotások és a múzeum műtárgyai. Az este során találkozhatunk a gazdag fantáziával bíró takarítóval, a sikeres, de magánéleti problémákkal küzdő projektvezetővel, a filozofikus gondolkodású teremőrrel, részt vehetünk egy múzeumpedagógus tárlatvezetésén, aki saját veszteségeit éli újra egy festmény láttán. A műtárgytechnikus a nőkkel való kapcsolatát osztja meg a szerelem istenével, a restaurátor szájából megszólalnak egy festmény gondolatai. Részesei lehetünk a híres luxemburgi performanszművész projektjének és szemtanúi lehetünk annak is, ahogy a biztonsági őr éjszakai ügyelete alatt átéli saját félelmeit és küzdelmeit.

A 120 perces produkciót bárki kiváló hang- és képminőségben élvezheti otthonról, sőt akár megállíthatja és vissza is nézheti!

Bővebb információ és jegyárak: https://eszinhaz.hu/eloadasok/premier/textura-stream


Színház a nappaliban

Elindult a SzínpadON, a Madách Színház online színháza. A színház célja az állandó online jelenlét kialakítása, amely által olyan új nézők is élvezhetik műsoraikat, akik nem a fővárosban laknak, ritkábban jutnak színházba, vagy esetleg Magyarország határain kívül élnek. Az előadás-sorozat különlegessége, hogy valós időben kerül sugárzásra, csak akkor tekinthető meg, nem visszanézhető.

Decemberben újra megtekinthető lesz otthonunkban Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt című vígjátéka Kovács Lotti és Szemenyei János közreműködésével, Harangi Mária rendezésében.

Szintén decemberben tűzi műsorra SzinpadON-sorozatában a Madách Színház a Kerüljenek közelebb musicalslágereinkez! 1. című estet Bencze Ilona rendezésében, melyen közreműködik Fonyó Barbara és Csengeri Attila. A Kerüljenek közelebb musicalslágereinkez! 2. főszereplői pedig Kováts Kriszta és Sasvári Sándor lesznek, a produkciót Tihanyi Ákos állítja online színpadra. Ezeken az estéken a legsikeresebb produkciók – többek között a Rocksuli, Az Operaház Fantomja, Mamma Mia!, stb. – jól ismert dallamai csendülnek majd fel, a művészek személyes zenei kedvenceivel együtt. A színészpárosok által előadott duettek különleges zenei és személyes élményt nyújtanak, a hangulatot pedig látványos videóanyag teszi teljessé.

A műsort ITT találják!


Elindult a PannON OtthON

Sok más teátrumhoz hasonlóan, a november 11-i bezárást követően a veszprémi Pannon Várszínház is átállt az online közvetítésekre. Első körben az archívumukból, az elmúlt években sikerrel játszott előadásaik felvételei közül válogatnak, majd folyamatosan frissítik kínálatukat. A színház honlapján azt írják: „Ugyan az online színház nem lehet igazi színház, ám ezekben az embert próbáló időkben is rendkívül fontos számunkra, hogy kapcsolatban maradhassunk Közönségünkkel. Az online megtekinthető előadások egyúttal lehetőséget teremtenek arra is, hogy aki teheti és szeretné, jegyvásárlásával támogathassa színházunkat.”

Az online előadások listája és a jegyvásárlás ezen a linken elérhető.