Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Színház ajánló

Dátum: 2021. 01. 14.

Rövidzárlat

A Veres 1 Színház saját előadása, a Peter Shaffer: Rövidzárlat című komédiája január 15-én 19:00-tól január 31-én 24:00 óráig lesz megtekinthető online. A darab zseniális trükkje, hogy míg a szereplők a sötétben tapogatóznak, addig a közönség mindvégig fényesen mulat. Peter Shaffer, az Amadeus és az Equus szerzője kevéssel a szexuális forradalom előtt írta Black Comedy című bohózatát.

Brindsley, a fiatal szobrász áramkimaradás miatt egy sötétlő lakásban reked. Várt és nem várt vendégei a sötétben egyre inkább úgy kezdenek viselkedni, mintha tébolydából szabadultak volna…. A hazájában sikeres drámaírónak a Black Comedy (1965) hozza meg a világhírt. Méltán, hisz váratlan fordulatok, tragikomikus, groteszk helyzetek építik fel a darabot, mely egy rövidzárlat okozta áramszünet alatt játszódik egy szobrász műtermében.

Szereplők:
NAGY BALÁZS,
KEREKES JÓZSEF,
CSONKA ANDRÁS,
CSÁKI EDINA,
KRAJNIK-BALOGH GÁBOR,
JANIK LÁSZLÓ,
ZORGEL ENIKŐ,
MOLNÁR GYÖNGYI

Díszlet- és jelmeztervező: KOVÁCS YVETTE ALIDA

Rendező: NAGY SÁNDOR

Az online premierre normál, családi és támogatói jegyek is válthatók a linkre kattintva. 


Színházi legendák

A magyar színházi élet kiemelkedő műhelye volt a hetvenes és nyolcvanas években a kaposvári Csiky Gergely Színház. Újításaik, szemléletük és elsősorban a társulat közösségének összetartozása máig ható példa és mérték a szakmában. A kaposvári Roxínház az elmúlt esztendőkben arra törekedett, hogy ezek az emlékek újra felszínre kerüljenek és a szélesebb közönség is megismerkedhessék az akkori szakmai munka kulisszatitkaival. Ezért sorra meghívták azokat az alkotókat, akikre úgy tekintünk ma már, mint ama „Kaposvár-jelenség” letéteményeseire. A sorozatnak a „Színházi legendák” címet adták, és nagy örömükre nagy népszerűséget vívott ki magának a kezdeményezés. A 2017/18-as évadban a korabeli Somogyi Néplap színházkritikusa Varga István beszélgetett a művészekkel. Ezek az esték nemcsak a közönség, de a művészek számára is igazi élményt jelentettek. 

Színházi legendák: Jordán Tamás, Lázár Kati. Beszélgetőtárs: Varga István. Külön köszönet: Győri Lászlónak.
A felvétel 2018. március 24-én készült a Kaposvári Roxínházban.
Felvétel: Nádas Dávid, Tomisa Bálint Hang: Lőrincz Attila Sándor Utómunka: Nádas Dávid

Jegyvásárlás: https://online-roxinhaz.jegy.hu/#/event

A jegy megvásárlásával a Kaposvári Roxínház Egyesület fennmaradását támogatja!

Bővebb információ társulatunkról: www.facebook.com/roxinhaz


Színház minden korosztály

Az idei évad formabontó, és új gondolkodást igényel a színházaktól. Alkotó emberekként ebbe a helyzetbe csöppenve két fontos dolgot fogalmazott meg a Magyar Színház társulata; az egyik, hogy nem akarják csupán szemlélőként figyelni az eseményeket, valamint, hogy nem hagyják kultúra nélkül közönségüket. Az igény szerencsére változatlanul megvan az emberekben a kultúra, a színház iránt. 

A Magyar Színház úgy állította össze online repertoárját, hogy minden korosztály megtalálja a megfelelő szórakozást, kisgyerektől, az iskolákon át, de természetesen gondoltak a családokra és felnőtt nézőkre is.

ONLINE ELŐADÁSOK:

JAN. 22. 19:00 Házasságon innen, házasságon túl

JAN. 23. 15:00 Valahol Európában

JAN. 25. 8:00 Rómeó és Júlia 

JAN. 26. 8:00 Tom Sawyer kalandjai

JAN. 28. 8:00 Rumini

JAN. 29. 15:00 Harisnyás Pippi

JAN. 29. 19:00 Valahol Európában 

JAN. 30. 15:00 Rumini


Színpadi produkciók - otthonról, online

Az ünnepi válogatásprogram keretében az elmúlt évek legnépszerűbb moziközvetítéseinek online változatát - köztük a londoni Royal Opera House, a Shakespeare s Globe Theatre produkcióit, valamint Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Dmitrij Hvorosztovszkij koncertjeit - tűzik műsorra egy-egy estén.

Első alkalommal Csajkovszkij örökzöld karácsonyi mesebalettjének világszínvonalú produkciója látható a Covent Gardenből, Lauren Cuthbertson és Federico Bonelli főszereplésével (felvételről). Az otthonról nézhető online közvetítés december 27-én 14:00 órakor kezdődik (az online közvetítést mindenki maga indíthatja el, a kezdési időponttól számított 15 percen belül).

A Royal Ballet ragyogó A diótörő produkcióját Peter Wright alkotta meg 1984-ben Lev Ivanov eredeti koreográfiája alapján, és bátran kijelenthetjük, azóta is Európa-szerte a legkedveltebb balett-előadások egyike. Csajkovszkij tündöklő muzsikája, a káprázatos jelmezek és díszletek és a Royal Ballet magával ragadó tánca minden korosztály számára igazi karácsonyi élménnyé teszik az előadást. Az idei évadban az örökzöld darab 2016-os előadásának a felvételét láthatják a nézők. Egy igazi klasszikus, kihagyhatatlan alapmű a karácsonyi időszakban a család apraja-nagyjának.

TOVÁBBI ONLINE ELŐADÁSOK:

JAN. 22. 19:00
Tévedések vígjátéka (The Comedy of Errors)

JAN. 29. 19:00
Shakespeare: Téli rege (The Winter s Tale) – Kenneth Branagh Theatre Company


Spirit online - Élvezze a Spirit Színház előadásait otthona biztonságából!

A 2011-ben alakult színház egy egyéni repertoárral rendelkező, neves magyarországi színészekkel és alkotókkal dolgozó magánszínház. Magas színvonalat képviselő, igényes alkotóműhely. A darabválasztások egyediek, a színház rövid története ellenére több ősbemutató létrehozásával büszkélkedik.

Olyan kamaraszínházi, intim teret igénylő előadásokat tartanak műsoron, amelyek értéket közvetítenek és az emberek lelkéhez jutnak. Az emberi sorsok, drámák, a hibáinknak mutatott ironikus tükör éppúgy előadásaik része, mint a szerelem, a komédia vagy épp a zene. Bemutatnak életrajzi ihletettségű műveket, olyan művészek, közéleti emberek portréját rajzolva meg, akiknek sorsa iránymutató, elgondolkodtató lehet.

A Spirit Színház online műsora IDE kattintva tekinthető meg.


A dzsungel könyve – 25 éves jubileumi előadás

A farkasok közt nevelkedett Maugli története már 125 éve a gyerekek egyik meghatározó meséje világszerte. Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról. A dzsungel könyve című musical Békés Pál szövegével, Geszti Péter dalszövegeivel, Dés László zenéjével, Hegedűs D. Géza rendezésében januárban ünnepli 25. születésnapját a Pesti Színházban.

Január 30-án 18 órától élőben közvetítik ezt a rendhagyó, születésnapi előadást, így mindannyian otthonunkból lehetünk részesei az ünnepnek.

Az élő előadásra jegyet vásárolni korlátozott számban január 29-e 18 óráig van lehetőség.

Jegyek az élő közvetítésre ITT kaphatók.


Száz éve született Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc színművészre emlékezik online programjával az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Mint írják, Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, a 20. század második felének egyik legnépszerűbb alakja volt, romantikus hősök, történelmi kalandfilmek szerepeinek hiteles megformálója.

Zenthe Ferenc (1920-2006) pályáját vidéken kezdte, majd 1952-ben a Madách Színház szerződtette, ahol haláláig játszott. Páratlan népszerűségét filmjeinek köszönhette - több generáció izgulta végig Eke Máté, azaz a Tenkes kapitánya kalandjait a televízióban. A színművész a közkedvelt rádió- és tévésorozatok alakjai mellett jelentős drámai szerepeket is megformált. Ennek egyik legszebb példája az 1983-ban készült Jób lázadása című játékfilm, amelyet Gyöngyössy Imre és Kabay Barna rendezett. A film és benne Zenthe Ferenc alakítása osztatlan elismerést váltott ki mind a szakma, mind a közönség körében. Számos hazai és nemzetközi filmes díjat megnyert, többek között jelöltje volt az 1984-es Oscar-díjnak a legjobb külföldi film kategóriában, Sanremóban nagydíjat, Fondiban (1986) fődíjat kapott, Cannes-ban pedig kiemelten méltatta a zsűri.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet programjának vendége ifj. Zenthe Ferenc, a művész fia, valamint - online bejelentkezéssel - Tóth Enikő, Lőte Attila és Csernák János színművész. A beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti. A beszélgetést IDE kattintva nézheti meg. A programhoz kapcsolódó, Száz éve született Zenthe Ferenc című mozgóképes összeállítás megtekinthető az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján.

(MTI)


A korlátozások idején sem maradunk színházi élmény nélkül 

Bár a színházak a legújabb vírusvédelmi intézkedések értelmében nem fogadhatnak nézőket, a kijárási korlátozás idején sem maradunk színházi élmény nélkül. A SzínházTV online streaming platformon kényelmesen, otthonról, többedmagával láthat a közönség kizárólag online elérhető, élő színházi előadásokat. 

A szolgáltató minden csütörtökön élő színházi közvetítésekkel jelentkezik. A platformon olyan előadások lesznek magas minőségben elérhetők, mint a New York-i komédia, a Hatan pizsamában, a Jeanne d Arc, A szőke ciklon, valamint a Határátlépések, a Second Life, avagy kétéletem és a Hogy szeret a másik, a jövőben pedig még több előadással bővül majd a kínálat.


Textúra Stream – Összművészet online

Idén ősszel hatodik alkalommal rendezték meg a nagy sikerű Textúra összművészeti előadássorozatot, amely során képzőművészet, irodalom, színház és zene találkozik egy térben és időben a Szépművészeti Múzeumban. Az intézmény kortárs írókat kért fel, hogy írjanak irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló alkotásához, melyeket Székely Kriszta rendező visz színre a kiállítóterekben neves színművészek előadásában. Íróként idén Balla Zsófia, Berta Ádám, Harag Anita, Háy János, Lövétei Lázár László, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi és Terék Anna, színészként pedig Czakó Julianna, Dankó István, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Péterfy Bori, Szabó Zoltán, Tasnádi Bence és Vizi Dávid vesz részt a projektben.

A múzeum az idei előadásokat a Textúrák történetében először online streamelni fogja, így hely- és időkorlát nélkül mindenki számára elérhetők. Az irányváltást egyrészt a járványügyi helyzet tette szükségessé, másrészt a digitális technológiának köszönhetően már mindazok részesülhetnek a Textúra nyújtotta komplex élményben, akiknek eddig nem volt lehetőségük.

Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók bőrébe bújva kerülnek bemutatásra az irodalmi alkotások és a múzeum műtárgyai. Az este során találkozhatunk a gazdag fantáziával bíró takarítóval, a sikeres, de magánéleti problémákkal küzdő projektvezetővel, a filozofikus gondolkodású teremőrrel, részt vehetünk egy múzeumpedagógus tárlatvezetésén, aki saját veszteségeit éli újra egy festmény láttán. A műtárgytechnikus a nőkkel való kapcsolatát osztja meg a szerelem istenével, a restaurátor szájából megszólalnak egy festmény gondolatai. Részesei lehetünk a híres luxemburgi performanszművész projektjének és szemtanúi lehetünk annak is, ahogy a biztonsági őr éjszakai ügyelete alatt átéli saját félelmeit és küzdelmeit.

A 120 perces produkciót bárki kiváló hang- és képminőségben élvezheti otthonról, sőt akár megállíthatja és vissza is nézheti!

Bővebb információ és jegyárak: https://eszinhaz.hu/eloadasok/premier/textura-stream


Színház a nappaliban

Elindult a SzínpadON, a Madách Színház online színháza. A színház célja az állandó online jelenlét kialakítása, amely által olyan új nézők is élvezhetik műsoraikat, akik nem a fővárosban laknak, ritkábban jutnak színházba, vagy esetleg Magyarország határain kívül élnek. Az előadás-sorozat különlegessége, hogy valós időben kerül sugárzásra, csak akkor tekinthető meg, nem visszanézhető.

Decemberben újra megtekinthető lesz otthonunkban Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt című vígjátéka Kovács Lotti és Szemenyei János közreműködésével, Harangi Mária rendezésében.

Szintén decemberben tűzi műsorra SzinpadON-sorozatában a Madách Színház a Kerüljenek közelebb musicalslágereinkez! 1. című estet Bencze Ilona rendezésében, melyen közreműködik Fonyó Barbara és Csengeri Attila. A Kerüljenek közelebb musicalslágereinkez! 2. főszereplői pedig Kováts Kriszta és Sasvári Sándor lesznek, a produkciót Tihanyi Ákos állítja online színpadra. Ezeken az estéken a legsikeresebb produkciók – többek között a Rocksuli, Az Operaház Fantomja, Mamma Mia!, stb. – jól ismert dallamai csendülnek majd fel, a művészek személyes zenei kedvenceivel együtt. A színészpárosok által előadott duettek különleges zenei és személyes élményt nyújtanak, a hangulatot pedig látványos videóanyag teszi teljessé.

A műsort ITT találják!


Elindult a PannON OtthON

Sok más teátrumhoz hasonlóan, a november 11-i bezárást követően a veszprémi Pannon Várszínház is átállt az online közvetítésekre. Első körben az archívumukból, az elmúlt években sikerrel játszott előadásaik felvételei közül válogatnak, majd folyamatosan frissítik kínálatukat. A színház honlapján azt írják: „Ugyan az online színház nem lehet igazi színház, ám ezekben az embert próbáló időkben is rendkívül fontos számunkra, hogy kapcsolatban maradhassunk Közönségünkkel. Az online megtekinthető előadások egyúttal lehetőséget teremtenek arra is, hogy aki teheti és szeretné, jegyvásárlásával támogathassa színházunkat.”

Az online előadások listája és a jegyvásárlás ezen a linken elérhető.