Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Könyvajánló - Bereményi Géza - Magyar Copperfield

Bereményi Géza, Magyar Copperfield, Önéletrajzi regény
  • Szépirodalom
  • Önéletrajzi regény
  • Szórakoztató
  • Oldalszám: 640
  • Megjelenés: 2020

A könyvről:

Önéletrajzi regényéből megismerhetjük, milyen volt felnőni az 50 -es, 60 -as évek Budapestjén, a Teleki téren és környékén. Végigkísérjük az írót a korai eszméléstől odáig, hogy belép az önálló életbe 18 éves korában. Gyerekkora központi figurái az anyai nagyszülők: Bereményi Sándor és Róza, lányuk, Évike, akiből lassan Anyuka lesz, nevelőapja, Rózner doktor, de a regényben felbukkannak közismert figurák is, például Fáskerti elvtárs. Bepillantunk a szoba-konyhák, a gangos bérházak, a Teleki-téri piac mindennapjainak világába. Zajlik a történelem is: a Rákosi rendszer felvonulásai, az 56-os forradalom napjai, majd megszilárdul a Kádár rendszer. A helyszín és jellemábrázolások kiválóak, így magunk előtt látjuk a történetet, a szereplőket.

A kisfiú Dickens Copperfield Dávidjához sokban hasonló életet él folytonos vándorlással, a családi kapcsolatok megszakadásaival, nevelőapja fenyegető jelenlétével. A nagyszülői otthon jelenti számára a biztonságot, de élete helyszíne sokszor változik.

A könyv nagy értéke, hogy letehetetlen. Vannak olyan társaságok, amelyek versenyt rendeznek abból, hogy mennyi idő alatt olvassák végig. Víg Mihály zenész, dalszövegíró nyerte a versenyt, 24 óra alatt végzett a 640 oldalas regénnyel, le se feküdt aludni közben.

Bereményi Géza már írja a folytatást, melyben 24 éves koráig kíséri személyiségének fejlődését. Reméljük, nem tart majd három és fél évig a megírása, mint az első köteté. Jó egészséget az alkotáshoz!

Bentzik Éva

 

A szerzőről:

Bereményi Géza

Bereményi Géza a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth, József Attila és Balázs Béla díjas író, Vetró Géza néven született 1946-ban.

Nemcsak a magyar irodalomnak, hanem könnyűzenei, színházi és filmes kultúránknak is kiemelkedő alakja. A Zalaegerszegi Hevesi Sándor színház örökös tagja, az Európai Filmakadémia tagja.

Műfajról műfajra vándorolva útjába vetődött Cseh Tamás, akinél másfél évig lakott, matracon aludt, és naponta egy vagy két dalszöveget írt neki. Cseh Tamás dalaival a 80 -as évek ikonikus alakja lett. (foto: wikipedia)

Filmjei: Megáll az idő 1982., A tanítványok 1985., Eldorádó 1988., A Hídember 2002.