Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Charlotte McConaghy - Az utolsó vándorlás

Charlotte McConaghy , Az utolsó vándorlás, Regény
  • Szépirodalom
  • Regény
  • Megjelenés: 2021

A könyvről:

Néhány hete egy nagyon izgalmas túrán vettem részt Izlandon és itt bukkantam rá életemben először a sarki csérek kolóniájára. Könnyelműen besétáltam a tengerpart melletti vadvirágos réten a fűszálakkal jól álcázott fészkeik közé. Azonnal felrepültek és csőrüket fenyegetően a fejemre irányítva, jól szervezett csapatban, erélyesen rikoltozva kergettek el onnan. Ez az emlékkép villant be, amikor elkezdtem olvasni Charlotte McConaghy Az utolsó vándorlás című könyvét. Az írónő kezdő szavai - „Az állatok haldoklanak. Hamarosan teljesen egyedül leszünk itt„- működésbe hozták képzeletemet. Vajon milyen lehet az a világ, ahol a vadon élő állatok és tengeri halak 80% -a kihalt? 

A regény főszereplője Franny Stone, egy nyughatatlan és elhivatott ornitológus nő, állhatatosan vonzódik a madarakhoz. Franny az a típus, aki igazán tud szeretni, de nem képes egy helyben maradni. A kutató eszközein kívül mindent hátrahagyva Grönlandra érkezik, egyetlen céllal: nyomon követni az utolsó megmaradt a sarkvidéki cséreket végső vándorlásukon a grönlandi fészkelőhelyüktől az Antarktiszig. 

A főszereplővel együtt utazva mi is részesei leszünk az állatok által valaha megtett leghosszabb vándorlásnak. A teljes földkerekség átkelése, olyan bravúr, amelyet a csérek évente kétszer teljesítenek. A könyv ezt az állóképességet és ösztönös mozgást metaforikusan használja: Frannyt is olyan erők hajtják állandó vándorlásra, amelyeket nem tud befolyásolni és megváltoztatni. 

Franny, Grönland partjainál, olyan halászhajó után kutat, amely lehetővé teszi számára, hogy kövesse a sarkvidéki cséreket. A halászhajó kapitánya Ennis Malone és hat fős legénysége zarándokútra indulnak vele, megszállottan hajszolva az „Aranyfogást” a halakban kimerült vizeken. Csillapíthatatlan vágyuk, hogy – ugyanúgy, mint a régmúltban - feltölthessék a hajót halakkal, mielőtt a kereskedelmi halászatot egyszer és mindenkor betiltják. Ahogy a hajó nekilódul orrát délre felé irányítva az észak-atlanti viharok által felkorbácsolt óceánon, egyre veszélyesebb kalandokon megy keresztül. Folyamatosan távolodik az ember alkotta szabályoktól és társadalomtól. 

Ezzel párhuzamosan kiderül Franny sötét múltja is feltárul az titok, ami mostanáig mozgatta. A vándorló sarkvidéki csérek követése egy verseny az idővel az összes érintett számára. Vajon bírja-e hajó és legénysége a csérek által diktált iramot az Anktartiszig? A regény tragédiával átszőtt háttértörténetekre támaszkodik, McConaghy   Franny zaklatott múltjának, traumatikus epizódjaihoz visszanyúlva mutatja be életét. 

Az utolsó vándorlás vad, megragadó és mélyen megindító regény az elhagyatottságról, a vágyódásról, a túlélésről, a szerelemről és a lehetőségekről.

Petró Gyula

 

A szerzőről:

Charlotte McConaghy

Charlotte McConaghy, a Sydneyben élő ausztrál író ezzel az első regényével berobbant a szépirodalomba, melyet 2020. legjobb könyvei közé soroltak. Egyike azoknak, amelyek mélyen a szívünkbe fészkelődnek. Az írónő az Ausztrál Filmművészeti és Rádióiskolában forgatókönyvírói mesterszakon végzett, több évig dolgozott filmek és televíziók forgatókönyveinek kidolgozásában. Az utolsó vándorlás (MIGRATIONS) című regénye az első szépirodalmi kísérlete, több mint 20 nyelvre lefordították, film adaptáció is készül belőle. Az Amazon 2020. legjobb könyvei közé sorolta.