Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Emile Ajar - Előttem az élet

Emile Ajar, Előttem az élet, szórakoztató dráma
  • szépirodalmi regény
  • szórakoztató dráma
  • komikus és megrendítő
  • 204
  • Megjelenés: 1975

A könyvről:

Emile Ajar, Előttem az élet 

Nemrég láttam a Netflixen Emile Ajar regényéből készült Előttem az élet című filmet. A film jó választásnak bizonyult, tetszett minden perce, Sophia Lorent (86 éves) újra látni egy filmben igazán nagy élmény. De mintha hiányzott volna a filmből valami. Nagyon régen olvastam a könyvet, de most a filmélmény hatására elővettem újra, és nem tudtam letenni.

A történetet egy arab kisfiú Momo az életről, az életéről formált és kimondott gondolatai fogják keretbe. Momo egy idős, beteg prostituált Rosa mama bömböldéjében él és saját egyéni felfogását ismerhetjük meg az életről, az emberekről. A történeten végig vonul egy kérdés lehet-e szeretet nélkül élni? Egyértelmű a válasz: Nem. Momo szemével látunk egy olyan világot, amit egy 10 éves gyermeknek nem szabadna látni, prostituáltak, stricik, kábítószer kereskedők, de ez a világ minden szörnyűsége ellenére tele van szeretettel, toleranciával. Momo meséje komikus és megrendítő egyben, néha kicsordult a könnyem, de következő pillanatban hangosan kellett nevetnem.  A nagy dumás Momo néha bölcsebb, mint a körülötte élő felnőttek. Sajátos felfogása van az életről:

„Szerintem az igazságtalanok alusznak a legjobban, mert ők tojnak a világra, az igazak viszont a szemüket se hunyják le, és mindenért rágják magukat”.

 „Én mondom, az a kis taknyos nem erre a világra való volt, négyéves is elmúlt már, és még mindig boldog volt.” 

Hogy honnan szerzi ezt a bölcsességet? Momo nem jár iskolába az utcákon vándorolva ábrándozik, lop, ha kedve és a szükség úgy tartja, de leginkább a túlélésért küzd. A bölcs és gondos arab szőnyegárus Monsieur Hamil oktatja, szeretetet és gondoskodást kap Madam Lola-tól a transzvesztita szomszédtól és a valakihez tartozás olaszos élményét Madame Rosa-tól.  Momo különleges helyet foglal el Madame Rosa szívében, Őt szereti legjobban az összes rábízott gyerek közül. Momo viszonozza ezt a szeretet és amikor az élet úgy hozza felnő a feladathoz, ápolja, megvédi Rosa mamát amikor beteg lesz. Ez egy olyan könyv, ami szokatlan, vicces és megindító olvasmány, ami megmelegíti a szívedet. 

„Katz doktor leült mellém a lépcsőre, és a vállamra tette a kezét. Hamil úrra hasonlított a szakállával.
- Nem kell sírni, kisfiam, ez a természet rendje, hogy az öregek meghalnak. Te előtted még ott az egész élet.
Rám akar ijeszteni a szemétláda, vagy mi a fene? Már rég kifigyeltem, hogy az öregek azt mondják: „fiatal vagy, előtted az élet”, és jóságosan mosolyognak hozzá, mintha örömük telne benne.
Felálltam. Jó, tudom, hogy előttem az egész élet, de azért se fogom emészteni magam miatta.” 

 

 

Petró Ági

 

A szerzőről:

Emile Ajar

A könyvben megrajzolt történet mögött azonban van egy másik történet az író története. Az Emile Ajar álnév, az író valójában Romain Gary Goncourt-díjas író. Gary Litvániában született Roman Kacew néven, anyja 1928-ban Franciaországba költözött vele, itt végezte tanulmányait. A második világháborúban pilótaként a francia hadseregben teljesített szolgálatot, amiért becsületrendet kapott. Volt diplomata, regényíró, filmrendező, fordító. 

Romain Gary az egyetlen olyan író, aki kétszer kapta meg a Goncourt-díjat (elvileg egyszer lehet odaítélni egy írónak). 1975-ben Gary újrakezdésre vágyott és kiadott egy regényt Emile Ajar néven, ez volt az Előttem az élet és erre másodszor is megkapta a díjat. Egy rokonát használta fel, aki magának vallotta a regényt. Végül Gary öngyilkossága után derült fény az igazságra. 

Magyarul megjelent regényei Emile Ajar néven: Előttem az élet, Salamon király szorong Romain Gary néven: Hajnal felé, Lady L, A virradat ígéret