Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Grecsó Krisztián - 30 év napsütés

Grecsó Krisztián, 30 év napsütés, magánéleti ihletésű
  • novella-gyűjtemény
  • magánéleti ihletésű
  • oldal: 234
  • Megjelenés: 2017

A könyvről:

Grecsó Krisztián: 30 év napsütés 

Ha kortárs magyar irodalommal ismerkedne vagy Grecsó írói stílusával, akkor bátran ajánlom minden kedves olvasónak ezt a tárcanovella-gyűjteményt. Az Alföldön gyerekeskedőknek pedig kifejezetten kötelező olvasmány! A 30 év napsütés ugyanis visszavezet minket a gyermekkori emlékek világába, amikor minden sokkal egyszerűbb és összetettebb is volt egyszerre. 2017-ben jelent meg a kötet és tökéletes apropó, hogy belekóstoljunk egy kortárs magyar író történeteibe. 

Felnőttként talán ritkán tekintünk vissza tudatosan arra, hogy miként formálta a személyiségünket a hely, ahol felnőttünk. A nagyszüleink, a szüleink viszonya, a gyermekkorban elérhető, megízlelt ételek vagy épp a strandon átélt kiskamasz kalandok. De egy-egy ismerős íz hatására, egy “hazai” módon vágott dinnyeszelet látványára vagy épp a vasúti fülke illatára gyakran előtörnek ezek a nosztalgikus, szinte zsigeri emlékek.

 A novellák erősen magánéleti ihletésűek, de épp ebből adódóan kiméletlenül őszinték és a szó jó értelmében véve átlagosak. Mindannyian emlékszünk édesanyánk legendásan elrontott ebédjére, az egyik szomszéd ármánykodására, a karácsonykor megtörténő csodára vagy az első költözésünk felkavaró érzéseire. Ezek a történetek bármelyikünkről szólhatnának. 

Szórakoztató, frappáns formában kapjuk vissza életünk nosztalgikus időszilánkjait a novellákban. A sorra kerülő karaktereket mintha mind ismernénk a homályos múltból: a postás bácsi, a szomszéd Ica, a gyermekkorunk barna szemű szerelme. És mindezt áthálózza egy magyar, alföldi falu szokásrendszere, viszonyulásai, amelyek az elmúlt, 20. évszázad fordulatos, sokszor tragikus történetéből eredeztethetőek. A novellák így közvetve nem csak a gyerekkorunkig lépnek vissza az időben. Szélesebb képet mutatnak, hiszen felskiccelik a családtagjaink viszonyait és mélységgel sem fukarkodnak, megtalálhatjuk a történelem családunkon hagyott nyomait is. 

A novellakötet egy kellemes olvasmány, az egyes történetek mindössze néhány percnyi figyelmet kívánnak tőlünk. De csak óvatosan: könnyen magába szippanthat a kötet és lehetséges, hogy néhány fotelben kuckózós, olvasós órára “még” a telefonunkról is megfeledkezünk.

Szabó Éva

 

A szerzőről:

Grecsó Krisztián

Grecsó Krisztián 

1976. május 18-án, Szegváron született, paraszti felmenőkkel rendelkező családba. József Attila-díjas magyar költő, író, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa, a Rájátszás nevű zenei produkció egyik alkotója.Írásait mélyen átszövi az alföldi gyermekkor, valamint a városi és a vidéki élet közti váltások, különbségek.