Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Jászberényi Sándor - A varjú király - Nyugati történetek

Jászberényi Sándor, A varjú király - Nyugati történetek, kisregény
  • novella
  • kisregény
  • Oldal:320
  • Megjelenés: 2020

A könyvről:

Jászberényi Sándor A varjúkirály 

A könyv két nagy részből áll: az egyik a tizennégy novellát tartalmazó "Nyugati történetek", a másik "A varjúkirály", egy kisregény. Korábbi írásaival szemben ezek a történetek nem a Közel-Keleten, hanem itthon játszódnak, kevés kivétellel. Főhősük Maros Dániel, a szerző irodalmi alteregója- egy kiégett, az alkoholt és a drogokat kedvelő haditudósító. A kezdő novella történetesen éppen az Iszlám Állam romjain játszódik, mégsem megokolatlan a jelenléte az egyébként hazai és amerikai történetek között, mert előkészíti a kisregény témáját, a menekültek érkezését és hazai fogadtatását. A "Nyugati történet" Maros születését, családi hátterét mutatja be, a többiekben gyerekkori, kamaszkori történetek következnek. Két novella New Yorkban játszódik, ahova könyve megjelenése miatt utazott. A legjobb a tizennégy közül a "Keresztelő", amelyben egy cigány család, régi iskolatársai kedvéért vállal keresztapaságot. Kedvencem azonban "A varjúkirály".

A kisregény 2015-ben, a menekültválság idején játszódik a déli határ mellett, a beszédes nevű Átokháza településen.

Főszereplője Csontos Tamás, aki a barátjával, egy cigány fiúval együtt árvaházban nőtt fel, mélyszegénységben, romos tanyán él. A fiúk környezete is ilyen: lepusztult falu, munkanélküli lakosság, előítéletesség, korlátoltság.

Kizárólag a megélhetés reményében csatlakoznak a menekültekre vadászó polgárőrséghez. Vezetőjük a Testvériség szervezet tagja, a neonáci Ákos testvér. Az önkéntesek eleinte "csak" megverik, elkergetik a menekülőket, de egyre jobban belejönnek a feladatba: levetkőztetik, ingóságaikat elrabolják, végül kivégeznek egy hattagú családot, megerőszakolják a lányukat.

A két fiúnak feltámad a lelkiismerete, Csabi, a cigány öngyilkos lesz, Tamást pedig korábban szintén öngyilkossá lett anyja kísérti. Radics Viktória a Magyar Narancsban megjelent kritikájában ezt írja: "A varjúkirály az Orbán- rezsim alatti Magyarországot ábrázoló legjobb elbeszélés, amivel találkozni szerencsém volt a tavalyi esztendőben."

Bentzik Kinga

 

A szerzőről:

Jászberényi Sándor

Jászberényi Sándor újságíró, fotóriporter, haditudósító. Egyiptomban él, a Közel-Kelet és Afrika háborús övezeteiből küld riportokat. Másrészt költő, író, novellista. Negyven éves.