Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Ken Follett - Egy új korszak hajnala

Ken Follett, Egy új korszak hajnala, Történelmi regény
  • Szépiroalom
  • Történelmi regény
  • Szórakoztató
  • Oldalszám: 816
  • Megjelenés: 2020

A könyvről:

Ken Follett: Egy új korszak hajnala

A regény, amit nagyon ajánlok elolvasásra, Ken Follett: Egy új korszak hajnala „A Katedrális” trilógia előzménye. A katedrális helyszínének, Kingsbridge -nek a kialakulásáról szól. 

Tanácstalan Ethelred angolszász király uralkodásának idején járunk, aki 978-1016-ig uralkodott. Nehéz időszak volt ez az angolszász nép számára, elsősorban a meg-megújuló viking támadások miatt, melyeket a király kemény háborúkban próbált kivédeni. Igyekezett megvásárolni a dánoktól és a vikingektől Anglia békéjét, ám hiába fizetett nekik hatalmas adókat, ettől csak vérszemet kaptak a rablók. Egy ilyen viking támadással kezdődik a regény. Edgar - a regény egyik főszereplője – Combe kikötővárosában lakik, apja hajóépítő műhelyében dolgozik. Éppen meg akar szöktetni egy férjes asszonyt, akibe szerelmes, amikor lecsapnak a támadók. Apját és szerelmét megölik, a műhely leég. Anyjával és testvéreivel Dreng’s Ferrybe menekül. Itt lesz belőle építőmester, és megismerkedik a többi főszereplővel, Ragnával, a Normandiából származó grófnővel, aki egy angol thane -hoz, Shiring urához ment feleségül, és a kor viszonyaihoz képest feltűnően emancipált és művelt nő. Dreng ’s Ferryben él Aldred, az idealista, ám nagyon tehetséges szerzetes, a helyi kolostor apátja. Az ő következetes munkájának eredményeként Dreng ’s Ferryből (Dreng réve) Kingsbridge, a király hídja lesz a település neve. Kingsbridge a városiasodás útjára lép.

A regény fordulatos, izgalmas, szenvedélyes érzelmekkel teli. Az embert az sem zavarja igazán, hogy A katedrálisból ismert fordulatokkal, jellemekkel találkozunk, pl. a csapdával, zsarolással kikényszerített házasság, a self made man építőmester stb. Az Egy új korszak hajnala című Follett regény a többi Kingsbridge történethez hasonlóan átfogó képet ad egy civilizáció felépítéséről, törvényeiről, szokásairól. Rendkívül szórakoztatóan világítja meg a brit történelem egy kis szegletét. Jó olvasást kívánok!

Bentzik Kinga

 

A szerzőről:

Ken Follett

Ken Follett a világ egyik legkedveltebb szerzője, harminckét könyvének több mint 170 millió példányát adta el. Follett első bestsellere a Tű a szénakazalban volt, a második világháborúban játszódó kémtörténet. 1989-ben megjelent a Katedrális, amely azóta Follett legnépszerűbb regénye. Elérte az első helyet a világ bestsellerlistáin. Folytatásai, Az idők végezetéig és A tűzoszlop egyformán népszerűnek bizonyultak, a Kingsbridge sorozat pedig több mint negyvenmillió példányban kelt el világszerte. Follett az angliai Hertfordshire-ben él feleségével, Barbarával. Közöttük öt gyermekük, hat unokájuk és két labradoruk van. 

Magyarul megjelent jelentősebb művei: A Modigliani-botrány, Tű a szénakazalban, Könyörtelenűl, Kulcs a Manderley házhoz, Kaland Afganisztánban, Kingsbridge trilogia: A katedrális, Az idők végezetéig, A tűzoszlop, Egy új korszak hajnala, Évszázad trilógia: A titánok bukása, A megfagyott világ, Az örökkévalóság küszöbén