Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Kovács Lajos - Drága szerelmem...

Kovács Lajos, Drága szerelmem..., Levél regény
  • Történelmi regény
  • Levél regény
  • Életrajz
  • Oldalszám: 360
  • Megjelenés: 2015

A könyvről:

Kovács Lajos Drága szerelmem... (Andrássy Ilona levelei hősi halált halt férjéhez gróf Esterházy Pálhoz) levélregény:

Nagy lelkesedéssel ajánlom ezt a regényt.

Andrássy Ilona grófnő leveleit, kalandos módon találták meg a 70-es években. Ezeket az egérrágta írásokat fűzte össze egy győri muzeológus: Kovács Lajos. Így született meg a regény

A regény előzménye A Mindennek vége! című napló úgy végződik, hogy Andrássy Ilona az első világháború végén visszatér Budapestre. Férje hősi halált halt a boldogtalan özvegyet férje legjobb barátja Cziráky József gróf vigasztalja.

A Drága szerelmem… című levélregény kettőjük házasságával kezdődik, és ötven éven keresztül Ilona haláláig tart. A regény Andrássy Ilona, (Andrássy Katinka testvére és Gróf Andrássy Gyula unokahúga, nevelt lánya) ismereteit, legszemélyesebb érzéseit és értékítéletét közvetíti.

Kovács Lajos, az általa feldolgozott értékes kordokumentumok alapján ábrázolja ezt a kivételes asszonyt, aki szomorúan nézi, hogyan rohannak a vesztükbe a legokosabb férfiak egy eszméért és lelkifurdalással éli le az életét egy férfi oldalán, akinek a barátjába szerelmes.

A regény vallomás a szerelemről és a hazáról. Könyvben megtalálhatók a korabeli fotók, névmutatóval, családi, kapcsolati leírással. Nagyszerű kordokumentum és megható emberi tanúságtétel mindkettő.

A Drága szerelmem ... című regény engem nagyon megtalált.

Annyira szíven talált, mintha átéltem volna így nagyon sok barátommal "elolvastattam", s tavaly nyáron időutazást is tettünk, felkerestük a gannai: Eszterházy- mauzóleumot, a pápai Eszterházy- kastélyt, a dénesfai Cziráky -kastélyt. Hogy ezek a nevek, hogyan is jönnek elő, az derüljön ki az olvasáskor, az olvasónak.

Kis örökzöld csokrokat vittünk a sírokra, meglátogattuk a templomokat, ahol említve vannak ezek a nemesi családok, akár csak egy" tábla erejéig."

A nemesi kastélyok nagy része már rossz állapotban van, vagy éppen más funkciót tölt be (óvodák, szociális otthonok)

Őszintén ajánlom mindenkinek. Ez a kötet, több nemesi család életét mutatja be, a vérzivataros első világháború és az azt követő időszakban.

Szelestey Horváth Szilvia

 

A szerzőről:

A szerzőről bővebben itt olvashat: Rögös úton Hamvastól Iloncsiig

Regényei: Mindennek vége! - Andrássy Ilona grófnő első világháborús naplója -2014;