Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Paula Gosling - Búbánat-blues

Paula Gosling, Búbánat-blues, krimi
  • regény
  • krimi
  • szórakoztató
  • oldal:345
  • Megjelenés: 1980

A könyvről:

Ha a magyar címet lehangolónak találnánk, akkor mit szóljunk az eredeti lúzeréhez (Loser`s Blues, fordította Fencsik Flóra) Szerencsére ha krimit választ az ember, akkor egy pont után az ilyen hangulati tényezők már nem sokat számítanak – persze A hölgy az autóban szemüveggel és puskával után nehéz ütős címet találni. Könyvünk nem is próbált.

Hanem ami a béndzsó cím mögött kibontakozik, az már érdemes a figyelmünkre. Azt gondolnánk, hogy a női szerzők inkább a lélektani finomságok terén domborítanak, haladva a nagy előd Agatha Christie nyomdokán, meghagyva a kerge kalandokat a férfiszerzőknek, lévén ők bátrabbak egyrészt a valóságban, másrészt a valóság leképezésében. Szerzőnk azonban ezeken a paneleken lazán túllép.

Krimihez kevéssé illően a beköszöntőben egy sikeres kocsmazenész-grupp mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. Sajátos módon a banda egyetlen tehetséges és igényes tagjának szemszögéből, aki épp ezért ki is lóg a csapatból, és ezzel egyúttal meg is rajzolja a szerző a történet első feszültségekkel teli közegét. Nyomasztó alakok rajzai sorjáznak, nehéz túllépni rajtuk a vérbeli krimirajongóknak. Ám érdemes. A történet egyszer csak meglódul, és a kisszerű, ámde jelentéktelen szereplők mellett/mögött megjelenik a Gyönyörű, Ámde Szexuálisan Nem Kielégíthető Nő, a Sötét Üzelmekkel Gyanúsítható Feddhetetlen Férfiú és az összes többi kötelező mellékalak.

Szerencsénkre Paula asszony innen kezdve profi rutinnal keveri a kártyákat, egészen a kokaporral felturbózott végkifejletig, ami talán azért mégiscsak sok egy kicsit, már ha az ember egy krimitől azt a fajta hideg társadalomkritikát várja el, amit olyik Egyesült Államokbeli kiadványban megtalál. De ne legyünk maximalisták. Hősünk elképesztő metamorfózison megy át, ami kifejezetten szellemes és ötletes kalandokban manifesztálódik, és évtizedekkel előremutató hitvallásban ölt testet, amikor megtalálja élete párját abban a nőben, akit boldog hittel a Kövér Hölgyként aposztrofál.

És itt tesszük le a tollat hazai tollnok kritikusok: igen, ez a könyv nem csak lassan indul, nem csak izgalmasan folytatódik és hihetetlen (szó szerint) lendülettel folytatódik, de remek manifesztuma annak, hogy minden nő úgy csodálatos, ahogy van.

Simor Árpád

 

A szerzőről:

Paula Gosling

Paula Gosling (1939- ): a detroitit (MI, USA) krimiírónőnek eddig mintegy 40 könyve jelent meg, közülük párat magyarul is olvashatunk (Búbánat-blues, A Vörös Maja, A halál angolt tanul, A párviadal). Lendületes, a krimipaneleken túllépó írásai feszültséggel teltek, ám kedveli az érthető, tiszta befejezéseket. Első regényével, a Running Duckkal 1974-ben díjat nyert. Elnöke volt az amerikai Krimiírók Társaságának. Első művét kétszer is fimre vitték, Sylvester Stallonéval Cobra, majd Cindy Crawforddal Fair Game (Tiszta játszma) címmel.