Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Thomas Mann - Buddenbrook ház

Thomas Mann, Buddenbrook ház, Családregény
  • Regény
  • Családregény
  • 614-710 oldal
  • Fordító Lányi Viktor
  • Megjelenés: 1901

A könyvről:

Thomas Mann: Buddenbrook ház 

A Buddenbrook ház egy családtörténet, egy olvasmányos, fordulatos, izgalmas regény, amely segítségével a lefestett korszak teljesen átélhetővé válik. 

Egy lübecki, nagypolgári kereskedődinasztia hétköznapjaiba láthatunk bele, ahogy apáról fiúra, anyáról lányára száll a cím, a vagyon és a felelősség. Az 1800-as éveken átvezető történet generációról generációra mutatja be, miként változott meg a felsorolt értékekhez történő viszonyulás és hogy miként alakult át a vagyonos, bankokat és nagyvállalatokat vezető társadalmi réteg helyzete.

Négy nemzedék életén keresztül követhetjük nyomon, hogy a tettrekész, felelősségteljes vezetők miként adják tovább a köztiszteletben álló szerepüket. A betöltött, betöltendő közéleti és üzleti szerep viszont egyre nagyobb és nagyobb súllyal nehezedik a születő gyermekek vállára: determinálja a helyüket a világban, a felelősségi körüket és az életmódjukat, életszínvonalukat is. A másféle ambíciókkal rendelkező férfiak végül tékozló aranyifjakká válnak, a rosszul házasodó lányok a bátyjukra, a családfőre tesznek terhet a sikertelenségükkel: az életükkel magában csalódást okoznak.

Ez a hanyatlás a regény meghatározó motívuma. A világ változik és a nagypolgári dinasztia ezzel képtelen lépést tartani, képtelen adaptálódni, a hagyományai és az elvárásai gúzsba kötik. Mégis, ezeket a hétköznapokat, történéseket belülről követhetjük végig, átérezve a férfi és női családtagok különböző helyzetét, megismerve a gondolataikat, beleívódva a dinasztia életébe. Minden bizonnyal ez a kettősség az oka, hogy a regény az elmúlt 100 évben is páratlanul népszerű maradt. 

Ahogy a 19. század végén a nagypolgári értékek eltűnőben voltak, úgy most is valami hasonló, értékrendbeli változást élünk át. Thomas Mann történetén keresztül a saját időszakunkra is távolabbról tekinthetünk. 

Lebilincselő olvasmány, ami hosszú órákra beszippant: a saját bőrünkön érezhetjük a családtagok sorsának súlyát, megismerhetjük egy nagypolgári dinasztia fényűzését. Úgy bonyolódunk és feledkezünk bele a történetbe, mint egy folytatásos sorozatba. 

Szabó Éva

 

A szerzőről:

Thomas Mann

Thomas Mann Lübeckben született, 1875. június 6.-án és 1955. augusztus 12-én hunyt el, Zürichben. Nobel-díjas, német író, korszakának egyik kiemelkedő irodalmi alakja. A szerző mindössze 25 éves volt, amikor személyes tapasztalatait általánossá emelve megírta első regényét, egy nagypolgári család történetét, alkonyát. A megjelenés időpontja pont egybecsengett egy történelmi-társadalmi időszak lezárultával, ezért kiemelten nagy hatást gyakorolt, világhírűvé téve Thomas Mannt. 1929-ben irodalmi Nobel-díjat ítéltek számára, művei közül kiemelve a Buddenbrook házat.