Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Tompa Andrea - Haza

Tompa Andrea, Haza, Regény
  • Szépirodalom
  • Regény
  • Elgondolkodtató
  • Oldalszám: 472
  • Megjelenés: 2020

A könyvről:

Az idén, 2020-ban megjelent Haza című könyv egy utazó regény, az írónő(a főhős) autóval utazik haza Kolozsvárra a harmincadik osztálytalálkozójára. Ez egy olyan út, ami egyszerre külső és belső utazás is. Az író utazás közben beszélget az egyik utasával (a másik alszik), és el-elgondolkodik a múlt történésein, miközben megismerjük a régi osztálytársait, azok élettörténetét. Kevesen maradtak Kolozsváron, a legjobb barátnője Amerikában lett elismert tudós, a másik Svédországban próbált szerencsét, a harmadikkal egy időben Szentpéterváron élt együtt ösztöndíjasként, ahol együtt kutatták Nabokov életművét. A szentpétervári munka során már előkerül a haza fogalma, az emigráns szovjet írókkal kapcsolatban. Az elvont fogalmakat, mint haza, otthon, otthontalanság, történetekkel, sorsokkal, példákkal közelíti meg. A saját emlékei, mások történetei pedig további adalékul szolgálnak a haza meglehetősen összetett fogalmának kibontásához, miközben elképesztően jó figurákkal ismerkedünk meg, pl. a haldokló Festővel, az alzheimeres Tanítónővel, meg a lányával és Csabával. Olvasás közben az időben gyakran ugrálva sok helyen fordulunk meg: New York, Szentpétervár, Finnország, Svédország, Spanyolország, meg nem nevezve Erdélyt és Budapestet. 

Olvastam egy riportot Tompa Andreával, amiben elmondta, hogy azért választotta a Haza címet, ezt a politikailag nagyon megterhelt szót, hogy megtisztítsa, visszavegye a hazug diskurzustömegből. Szerintem ez remekül sikerült. Mindenkinek szeretettel ajánlom, nagy élmény elolvasni.

Bentzik Kinga

 

A szerzőről:

Tompa Andrea

Tompa Andrea 1971- ben született Kolozsváron. Író, színikritikus.1990 óta él Budapesten, az ELTE Bölcsészkarán orosz szakon végzett, doktori címet is szerzett 2004-ben Színház és teatralitás V. Nabokov életművében című disszertációjával. 2000-2008 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa volt, 2005-től a Színház folyóirat szerkesztője, 2015-től főszerkesztője. 2008-tól tanít a kolozsvári Babes- Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán. (foto: bookline)

Regényei: A hóhér háza. Történetek az aranykorból - 2010.; Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben - 2013.; Omerta. Hallgatások könyve - 2017.; Haza - 2020.; Minden eddigi regénye Kolozsváron játszódik.