Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Online tárlatvezetések, virtuális kiállítások

Dátum: 2020. 11. 18.

Szépművészeti Múzeum - virtuális kiállítások

Magyarország meghatározó művészeti múzeuma, a Szépművészeti Múzeum is számos online tárlatvezetéssel, digitális múzeum szolgáltatással áll az érdeklődők rendelkezésére a látogatási tilalom idején. A Digitális Múzeum Virtuális menüpontban jelenleg számos kiállítás tekinthető meg a http://on-line.szepmuveszeti.hu/ illetve a https://virtualiskiallitas.szepmuveszeti.hu/ címen.

Szépművészeti Múzeum - online tárlatvezetésk

Az igazi ínyencekre is gondolt a múzeum és a szakértők általi tárlatvezetéseket online felületre helyezte, ahol hús-vér tárlatvezetők adott időpontban vezetik végig az érdeklődőket a meghirdetett témán. Most november végéig a "Dürer kora" 75 perces online tárlatvezetésekre lehet még jegyeket venni 1000 Ft jegyáron a Jegymesternél.

A tárlatvezetések itt érhetőek el: https://www.szepmuveszeti.hu/programok/,

az előre meghirdetett online tárlatvezetések időpontjai novemberben és decemberben:

11.30. hétfő 10:30-11:45
12.02. szerda 14.30-15:45
12.04. péntek 18:30-19:45
12.07. hétfő 14:30-15:45
12.09. szerda 14:30-15:45
12.14. hétfő 14:30-15:45
12.16. szerda 14:30-15:45


Annyi titkom maradt...

Szabó Magda az egyik legtöbbet fordított, Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas magyar író. 2017-ben, születésének 100 évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítást szervezett, a tárlat az írónő szövegeit, idézeteit vegyíti személyes tárgyakkal, fotókkal, művekkel, és több ötletes és interaktív ötlettel idézi meg szellemi örökségét, életének fontos szakaszait. Ez elsősorban annak lehet érdekes, aki ismeri a regényeit, vagy legalább megfilmesítve látta őket.

A nagyszabású kiállítást virtuális sétán élhetjük újra!

Megnézem a kiállítást!


GOOGLE ARTS and CULTURE 

„jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!”

A Google Art Projekt 2011-ben indult és mondhatni, „gigapixeles” lépésekben fejlődik. A történet kezdete jóval korábbra nyúlik vissza: 1999-et írtunk, amikor Amit Sood Indiából New Yorkba utazott, s olyannyira lenyűgözte a helyi múzeumok sokfélesége, hogy hazatérte után szinte mindenkivel megosztotta az élményeit. 

„Hazatértem és meséltem az embereknek ezekről a gyönyörű épületekről és műalkotásokról, mert annyira lenyűgöztek, ám senki sem értett meg. Rájöttem arra, hogy ennek az az oka, hogy Indiában az emberek nem egyformán férnek hozzá ahhoz, amit én láttam. Ekkor merült fel a projekt ötlete” – emlékezett Amit Sood, a Google Kulturális Akadémia igazgatója.

2011-ben a Google Art Project 17 híres múzeummal együttműködve teremtett lehetőséget arra, hogy néhány kattintással elérhetővé váljanak a világ kulturális kincsei. A Google technológiájával, a múzeumok pedig műkincseikkel és szakértelmükkel járultak hozzá a kezdeményezéshez. A weboldal segítségével a világ múzeumai a lehető legszélesebb közönségnek mutathatják meg gyűjteményeiket méltó online környezetben.

Jelenleg a platform hétmillió interaktív alkotást tartalmaz, köztük több mint 10 000 művet rendkívül nagy felbontásban. 60 ország, mintegy 600 múzeumának, galériájának műveit mutatják be a Google Art Projectben, amelyben az utcakép technológiának köszönhetően a Föld teljesen másik pontján élő felhasználók is sétálhatnak a kiállítótermekben. 

A Google Arts and Culture számos olyan tartalommal és funkcióval rendelkezik, amelyek felfedezésével akár napokat is eltölthetünk. Válogathatunk a múzeumok típusa közül a világ minden tájáról: csak egy kattintás a Smithsonian Intézet, a világ legnagyobb repülési és űrkutatási gyűjteménye, de ellátogathatunk az Akropoliszra, majd rögtön utána a Guggenheim Múzeum kiállításait élvezhetjük. Többféle módon csoportosítva kapjuk a tartalmakat, s ha épp a művészeti mozgalmakra, történelmi eseményekre vagyunk kíváncsiak, azokat is megismerhetjük a Google Art Projectben. Engedjük, hogy a színek vezessenek a műalkotások között, az Art Camera használatával pedig pillantsunk be a kulisszák mögé! Érdemes többször ellátogatni a platformra, hogy minden funkciót, lehetőséget felfedezzünk magunknak!

Talán nem követek el szentségtörést, de a projekt kapcsán József Attila sokszor idézet versrészlete jutott az eszembe:
„jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!”

Mert a Google Art Projektben nemcsak oktatnak, szórakoztatnak, hanem rengeteg játék közül is választhatunk. Játszhatunk a Művészetek és kultúra programmal, de számos keresztrejtvény, puzzle, art kifestő is vár ránk. Nemcsak a tudásunkat tesztelhetjük, de felpróbálhatunk egyiptomi nyakláncot, lemerülhetünk az óceán mélyére, készíthetünk szelfit Frida Kahlo majmával.

És végül a nagyon sok lehetőség közül, ami nekem talán a legjobban tetszik, az a zene és a képzőművészet összekapcsolása. Azt javaslom mindenkinek: hallgassa a zenét és gyönyörködjön a képekben!