Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Szabó Zsolt - Madárfotós, természetfotós

Dátum: 2020. 08. 12.

Szabó Zsolt számára a természetfotózás már nem csupán egy hobbi, hanem létszükséglet, meghatározó életforma. A természetfotózáson belül az egyik kedvenc területe a madarak fotózása, amely nagy elhivatottságot is megkövetel. Hajnali fotózás álcaruhában, vízben úszó lesről, lessátorból, hidegben, forróságban, hogy meglegyen a tökéletes pillanat rögzítése, ami túlmutat egy szimpla természetfotón.

 

Jégmadár

Gyurgyalag

Nagy kócsagok

Széncinege

Tövisszúró gébics

Gyurgyalag

Szürke cankó

Nagy kócsag

Kék cinege

Barát cinege

Meggyvágó

Fenyőpinty

Egerészölyv

Egerészölyv

Rétisas

Egerészölyv, szürke gém


Szabó Zsolt természetfotós

A fényképezéssel egy véletlen folytán "fertőződtem" meg, majd 2013 tavaszán kezdtem komolyabban a természetfotózással foglalkozni. Nagyon hamar a madarak felé fordult az érdeklődésem: 2013 júniusában sikerült rátalálnom egy kb. 80 egyedből álló gyurgyalag telepre, ahová azóta is minden tavasszal visszajárok. A madarak viselkedése, ami nagyon sok emberi vonást is tükröz, nagyon érdekes, ráadásul úszni és még énekelni is tudnak, és persze nem utolsó sorban nagyon színpompásak is.

Szabó Zsolt - MadárfotósA fényképezés átalakította a szemléletemet, más szemmel nézem a világot, mióta először a keresőbe néztem. Az élet apróbb részleteit is jobban meglátom, és ha valami szépet látok, de nincs nálam fényképezőgép, képzeletben akkor is exponálok.

A természetfotózásban - összetett szóként - az első szó a természet, a második a fotózás, szerintem ebből a természet a fontosabb. Persze kimondhatatlan büszkeség és öröm a jól sikerült fotó, de nem szabad, hogy a történet rólunk szóljon és gátlástalanul beavatkozzunk az előttünk lejátszódó folyamatokba csak a jó fotó kedvéért. Sokszor csak hátradőlök és az exponálógomb lenyomása nélkül szemlélem a körülöttem történő eseményeket. Jóleső érzés, amikor sikerül valami esztétikusat alkotni, amely később akár egy lakás vagy szoba dísze lehet.

A természetfotózás számomra egy életforma. Azt gondolom, hogy ezt mindenki érti, akinek ez a kedvenc időtöltése. Ha egy kicsit is elgondolkoznak az emberek és különösen a gyerekek a természet szépségéről, annak sérülékenységéről és arról, hogy mennyire kell vigyáznunk rá, akkor már megérte elkészíteni a képet. Ezért is szeretem, ha a kiállításokon minél több gyerek fordul meg.

Bővebb információ » Szabó Zsolt természetfotós

Érdeklődés, üzenet az alkotónak