Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Szarjas Gertrúd - Ég és föld között

Dátum: 2020. 10. 07.

Szarjas Gertrúd selyemképeket és akvarelleket fest, alkotásain lágy harmóniával örökít meg érzelmeket, hangulatokat, emberi kapcsolatokat. Távol áll tőle a társadalomkritika, ahogy a kommersz esztétikai és a mennyiségi festés is.  

 

 Ablakon át 1 (50x50 cm) / Ablakon át 2 (50x50 cm)

 

Elmerült világom 3 (50x50 cm)

 

 Elmerült világom 1 (50x50 cm) / Elmerült világom 2 (50x50 cm)

 

In memoriam KZS (45x100 cm)

 

Nyílástól hervadásig (58x80 cm)

 

 

Part 5 (50x50 cm) / Part 2 (50x50 cm)

 

Part 4 (50x50 cm)

 

  Part 3 (50x50 cm) / Part 1 (50x50 cm)

 

Rétegek (100x100 cm)

 

Víz mélye

 

 Ablakon át 4 (50x50 cm) / Ablakon át 5 (50x50 cm)

 


Szarjas Gertrúd festőművész

Mindig is fontos szerepet játszott életében a képzőművészet, rajztanárként hosszú évtizedeken keresztül formálta a gyerekek szépérzékét, művészi látásmódját. Munkájának köszönhetően több tanítványa lépett később művészeti pályára.

Szarjas Gertrúd a 90-es években ismerkedett meg a selyemfestéssel. A hagyományos dekoratív kontúrozott technika helyett az aquarell technikát választotta: egyszerűen lenyűgözte a színekben rejlő lehetőségek széles tárháza, a színek ereje, amit a hagyományos vízfestéssel nem lehet elérni.

- Ahogy a mindennapok során, úgy alkotás közben is a harmóniára törekszem. A hangulatok, emberi kapcsolatok képi megfogalmazása mellett a színek esztétikus összhangjával szeretnék érzelmeket is kiváltani. Nem titkolom, hogy a színekkel megpróbálok másokat „elvarázsolni”, ebben a selyem szépsége nagy segítségemre van – mondta az alkotó, aki egyéni látásmódjával képes életre kelteni a finom, könnyű, lágy anyagot. 

Szarjas Gertrúd számára a festészet nemcsak a külső világ megismeréséről és megértéséről szól, hanem az önkifejezés és az önmegismerés eszköze is. Jön-megy, kíváncsian nézelődik, felfedezi az inspirációt adó mozzanatokat, ráeszmél az apró csodákra, amelyeket aztán először gondolatban fest meg. Vázlatot ritkán készít, s egyre többször sorozatokban gondolkodik.

- Egy az egyben semmit sem festek le, a látványt a fantáziám segítségével áthangolom, majd a valóság, a képzeletem és a simogató színtónusok elegyéből születnek meg az alkotások. A kiindulópont tehát általában egy reális dolog, igaz ez a sorozatokra is. Például a virtuális kiállításon bemutatott ablak sorozat inspirációját a magasföldszinti lakásom ablakából kinézve magamba szívott élmények adták, a part sorozat esetében pedig a szó sokértelműsége késztetett alkotásra. Partot ér, parttalan, partra vetett… A valóságtól elrugaszkodott képi világ számos megoldást rejt – tette hozzá Szarjas Gertrúd, aki elárulta: most épp egy négyes sorozaton dolgozik, az 1x1 méteres képekről a négy évszak hangulata köszön majd vissza. Szeretné befejezni a félbehagyott képeit, és egy régi hiányosságát is pótolná, a családját ugyanis ezidáig még nem festette meg. Gondolatban pedig már szívvel-lélekkel készül önálló kiállítására, amely 2022-ben nyílik a Hevesi Sándor Művelődési Központban kerek születésnapja alkalmából.    

 

 

 

 

 

Érdeklődés, üzenet az alkotónak