Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Eric Vuillard - Napirend

Eric Vuillard, Napirend, Goncourt-díj
  • Történelmi esszé
  • Goncourt-díj
  • Elgondolkodtató
  • Oldalszám: 110
  • Megjelenés: 2020

A könyvről:

Idén a karácsonyi könyvolvasási mániám egyik legérdekesebb darabja volt Eric Vuillard Napirend című történelmi esszéje. 

A könyvben a hitleri diktatúra létrejöttét, a nácik hatalomra kerülését mutatja be Vuillard. Miért más ez a könyv, mint a többi hasonló, erről a témáról szóló? 

1933. februárjában indul a történet: Hermann Göring és Hitler a német ipar 24 vezetőjét meghívták a Reichstagba, hogy elegendő pénzt szerezzenek tőlük a náci párt választási hadjáratához. Vuillard ezt a történelmi eseményt úgy mutatja be, mintha egy filmet néznénk, apró részleteket közöl az eseményekről és a környezetről.
„A huszonnégy alak megfontoltan felsétál az első lépcsőfordulóig, majd komótosan kapaszkodnak tovább, fokról fokra, időnként meg-megállnak, hogy ne terheljék túl öreg szívüket, a korlát réz háromszögét markolva félig behunyt szemmel mennek fölfelé, nem csodálják meg sem az elegáns balusztrádot, sem a boltíveket.”
Itt van a 24 hatalmasság között Carl von Siemens, Wilhelm von Opel, Gustav Krupp, Albert Vögler... „Az ipar és a pénzügyek nirvánájába kerültünk.” Ezek az emberek tették lehetővé, hogy Hitler hatalomra kerüljön. „De sokkal jobban megértjük, hogy mi is volt valójában ez a február 20-i találkozó, és mi az, ami örökkévaló egy efféle gyűlésben, ha végre nevükön nevezzük ezeket a férfiakat” - és tulajdonképen nem is a férfiak neve a fontos, hanem az általuk képviselt vállalat a Accumulatoren-Fabrik AG-re, a későbbi Varta, a BASF-Bayern, Agfa, Opel, IG Farben, Siemens, Allianz, Telefunken „huszonnégy számológép a pokol kapujában.” 

1933-tól eljutunk 1938 márciusáig Ausztria annektálásáig. Goebbels propagandája ontja a híradókban a német hadsereg bevonulását Ausztriába, de a valóság egészen más volt, a tankok tömegesen lerobbantak, dugók keletkeztek az utakon, maga Hitler is csak jelentős késessel érkezeik meg Bécsbe. A két esemény között zajlott le 1936-ban Ausztria kancellárjának látogatása a Berghofban. A német osztrák egyezmény aláírása a látogatás célja. „Kezdetét veszi a tárgyalás, és Schuschnigg megpróbálja mérsékelni a német követeléseket: de mindenekelőtt a látszatot igyekszik megóvni.” Hitler nem enged semmit követeléséiből: Ausztria fogadja el a náci ideológiát és két nácit nevezzenek ki a kormányba. Megalázás, megfélemlítés, blöff és a 24 számológép vezetett a második világháborúhoz. 

Hol vannak ezek a vállalatok ma? Azt hinnénk, hogy eltűntek a történelem során, de nem, ma is itt vannak köztünk. Vagyonuk csak gyarapodott a háború alatt. A Bayer, a BMW, a Krup, a Simens és a Daimler. Mauthausenben, Dachauban, Buchenwaldban és Auschwitzan létesítettek üzemeket, béreltek munkásokat, kihasználták az olcsó munkaerőt. Vuillard könyve elgondolkodtató, engem tulajdonképen megrémített, emlékeztetett arra, hogy amint mondja: „A legnagyobb katasztrófák gyakran apró lépésekkel lopakodnak felénk”.

Petró Ági

 

A szerzőről:

Eric Vuillard

Éric Vuillard francia szerző és filmrendező 1968-ban Lyonban született. Több díjnyertes könyvet írt, de Magyarországon eddig csak a Napirend című könyve jelent meg. Ez a mű nyerte el 2017-ben a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt- díjat.  

Az írók szerepvállalásáról, a saját írói hitvallásáról a Magyar Narancs interjújában nyilatkozik:
„Egy olyan világban, mint a miénk, ahol a szabadságjogokat mindennap megkérdőjelezik, korlátozzák, és ahol a hatalmon lévők arroganciája egyre súlyosbodik, aggasztó, hogy az írók túl gyakran akarnak pártatlanok maradni. Mintha a munkájuk a körülöttünk lévő világon kívül is kibontakozhatna. Az irodalom azért ennél többre érdemes. Engem is áthat a kor, amelyben élek, és a könyveim is társadalmi termékek. ... Ebben a zavaros időszakban, ahol a jövő bizonytalan, nagyobb tisztánlátás szükséges.”