Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Könyvajánló - Ernest Hemingway - Öreg halász és a tenger

Ernest Hemingway, Öreg halász és a tenger, Regény
  • Szépirodalom
  • Regény
  • Irodalmi Nobel díjas
  • Oldalszám: 96
  • Megjelenés: 1952

A könyvről:

Hemingway egyik legismertebb könyve, amely egyszerűen jeleníti meg a sikerhez és a győzelemhez, valamint a veszteséghez és az elbukásban megtestesülő győzelemhez vezető utat

A műért Hemingway 1953-ban Pulitzer-díjat, a következő évben pedig irodalmi Nobel-díjat kapott, mondanivalója a mai kor emberének is helytálló értékeket közvetít.

Az öreg halász példáján keresztül bemutatja a kitartást, az akaratot, a hitet, az erőt és a folyamatos küzdelmet, amit életünk során vívunk a céljaink elérése érdekében. Megmutatja, hogy a természet erejéhez képest milyen törékeny és esendő az ember, ugyanakkor egy olyan földöntúli akarat és fel nem adás kíséri végig a történetet, amely olykor már a józan ész határait súrolja. Vajon megkapja jutalmát a vívódásáért?

A cselekmény középpontjában egy öreg kubai halászt láthatunk, Santiagót, akit már jó ideje elhagyott a szerencse: magányosan tengeti napjait, felesége meghalt, gyermeke nem született, ráadásul most önbecsülése és megélhetése is bajba került, ugyanis egyetlen halat sem tudott kifogni már 84 napja.

Egyedüli segítője egy Manolin nevű fiú, akit gyerekkora óta rendszeresen visz magával a tengerre is. Kapcsolatuk igazán mély: Santiago a halászat mellett az életre is tanítja Manolint, de első perctől azt érezzük, hogy mára megfordult ez a viszony.

Manolin kedves, kisded manipulációkkal segíti az öregembert, támogatja a nagy útban. A párbeszédekből a nemzedékváltás szép gondoskodása bontakozik ki – amint a tengeren töltött napok rettenetét is a Hallal való dialógusában föloldó öreg búcsúja a dicsőségtől, úgy azonban, hogy ember módra vonulhat vissza. A Hal: mint zsákmány, mint értékmérő lehet ugyan veszteség, de az öregember emelt fővel vonulhat el. Hemingway visszatérő motívuma ez: noha fizikailag elbuktad A Próbát, ám mert lélekben teljesítetted, embernek mégis ember maradsz. Az Öreg halász…, ha nem volnának izgalmasak, olvasmányosak a dialógusai, akár lapos tételregény lehetne: „…az ember nem arra született, hogy legyőzzék… Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni.

A könyvet már megjelenésére két évvel Ottlik Géza le is fordította. Remek átültetésére karcként szinte kötelező fölróni, hogy halászt ír, miközben Santiago horgász – ám Santiago nem holmi műcsalis pecás, hanem olyasvalaki, akinek az élete a víz, az elemek, a halak. Bármivel is fog halat: ő halász.

Az Öreg halász és a tenger letölthető hangoskönyv formában is a Hangoskönyv webáruházból.

Kovács László

 

A szerzőről:

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway, a kalandos életű író  jómódú polgárcsaládból származot, Chicago egyik külvárosában született 1899-ben mint második gyerek és első fiúgyermek. Irodalmi munkásságát egy helyi újságnál a The Kansas City Star című lapnál kezdte.majd mint önkéntes az első világháborúban ismerte meg testközelből a halált, a háború brutalitását.

Hemingway mindvégig kalandos életet élt, kereste feszültséget, Részt vett a spanyol polgárháborúban mint önkéntes katona és haditudósító, vadászott Afrika erdeiben és szavannáin, bikaviadalokra járt Spanyolországban. Volt amatőr ökölvívó, és imádott halászni tengeren. Hemingway szoros kapcsolatot ápolt az alkohollal, ami függőséghez és depresszióhoz vezetett, aminek következtében is 1961. júliusában önkezével vettet véget életének 

Regényei:

(1925) Tavaszi zuhatag
(1926) Fiesta, a nap is felkel
(1929) Búcsú a fegyverektől
(1937) Szegények és gazdagok
(1940) Akiért a harang szól
(1950) A folyón át a fák közé
(1952) Az öreg halász és a tenger
(1970) Szigetek az áramlatban
(1986) Édenkert