Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Örkény István - Azt meséld el Pista

Örkény István, Azt meséld el Pista, Monodráma
  • Hangoskönyv
  • Monodráma
  • Szórakoztató
  • 20 perc
  • Megjelenés: 2002

A könyvről:

Mácsai Pál- Bereményi Géza: Azt meséld el, Pista!

Hangoskönyv Az interneten megvásárolható, de ingyen is le lehet tölteni, tehát bárki hozzáférhet, aki úgy érzi, szüksége lenne önfeledt nevetésre és néha torokszorító komolyságra. Nagyon sokan látták színházban, hallgatták CD-n, de a darab megunhatatlan. A fiam több százszor szórakozta végig, Mácsai több ezerszer adta elő, saját bevallása szerint mindannyiszor élvezte a történetet.

Mácsai Pál 2001-ben Bereményi Gézával közösen szerkesztette a könyvet.  Örkény szövegéből, egyéni humorából, groteszk látásmódjából fűzték össze a monodrámát. A történelem egyik legszörnyűbb idejében élt: munkaszolgálat, Don-kanyar, amikor csak az számít, hogy túl kell élni, minden módon. A háború után jöhettek volna a jobb idők, de a Rákosi korszakban nem alkothatott kedvére, később be is tiltották, csak az íróasztal fiókjának 

Pedig milyen jól indult az úrifiú élete: „1912 április 5-én születtem Budapesten, egy Damjanich utcai bérházban, ha jól emlékszem, a 28. szám alatt. Nagyon szép csecsemű voltam. A bába, mihelyt megfürdetett, letépett édesanyám kebeléről, és kirohant a folyosóra. Kiabálni kezdett. Ilyen gyönyörű gyereket! Ezt a gyönyörű kisfiút  Erre aztán sorra nyíltak az ajtók a gangon, és mindenki nézett engem, és örvendezett. Néha azt hiszem, ez volt az egyetlen felhőtlen sikerem. Innen kezdve minden dekadencia és romlás.”Ifjúkorában a családi hagyományoknak megfelelően gyógyszerész diplomát szerzett, kapcsolatba került a Szép Szó körrel, Londonba és Párizsba utazott. Megnősült, majd hamar el is vált. A háború elején vegyészmérnökként is diplomázott. A Don-kanyartól csak 1946-ban tért haza. Dramaturgként és lektorként dolgozott, másodszor is megnősült, majd elvált.56 után forradalmi szerepvállalása miatt elfogyott körülötte az irodalmi levegő, munkái nem jelenhettek meg. Le kellett porolnia diplomáit, vegyészmérnök lett az Egyesült Gyógyszergyárban. 63 után kiadták műveit, ettől kezdve világhírű lett. 65-ben nősült harmadszor. 1979-ben szívelégtelenségben halt meg. 

Mácsai a darabról: „Ez az előadás színházi életem legszemélyesebb fejezete lett. Nem a szerző és a színész kapcsolata ez. Hiányzik közülünk az írott alak. Örkény történeteiből és szavaiból, sorsából és szelleméből saját életem kérdéseire kapok választ. Ettől a szövegtől, azaz Örkény Istvántól kaptam színészi munkám legeredetibb sikerét. Bizonyos, hogy ebben az övé a nagyobb rész.”

Bentzik Éva

 

A szerzőről:

Örkény István

Örkény Jómódú polgári családba született. A budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd beiratkozott a Műegyetem vegyészmérnöki karára végül gyógyszerész szerzett diplomát  1934-ben. Tanulmányai befejezése után szívvel lélekkel az írásnak szentelte magát, de „...Alig vettem néhány mély lélegzetet, amikor kitört a háború. Magyarország hadat üzent a Szovjetuniónak, s engem kivittek a frontra, ahol hamarosan megverték a mi hadseregünket, engem pedig elfogtak az oroszok. A fogságban megint eltöltöttem négy és fél évet, de hazatérve újabb viszontagságok vártak, melyek nem könnyítették meg az én írói pályámat. Már ebből is mindenki láthatja, hogy amit ilyenformán a világra sikerült hoznom - néhány kisebb-nagyobb regényt, öt-hat novelláskötetet, két színdarabot -, úgyszólván titokban írtam, néhány szabad órámban, melyeket sikerült ellopnom a történelemtől. Talán ez az oka, hogy mindig szűkszavúságra törekedtem, rövidségre, pontosságra, a lényeget keresve, sokszor kapkodva, minden csöngetéstől összerezzenve, mert sem a postától, sem más érkezőtől nem sok jót várhattam. Ez a magyarázata annak is, hogy újszülöttként talán elértem a tökéletességet, de aztán csak koptam, csúsztam, bukdácsoltam, és bár egyre jobban kitanultam a mesterségemet, önmagamat, a bennem rejlő beteljesülést mindig elérhetetlennek éreztem.”