Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Könyvajánló - Richard Brautigan - Pisztrángfogás Amerikában

Richard Brautigan, Pisztrángfogás Amerikában, Regény, elbeszélés
  • Szépirodalom
  • Regény, elbeszélés
  • Két regény
  • Oldalszám: 266
  • Megjelenés: 1983

A könyvről:

Elgondolkodtál-e már azon, hogy milyen, amikor valakit lassú golyóval lőnek le? Vagy vásároltál-e már a sarki vasboltban méterre forhant pisztrángpatakot? Vagy hogy milyen az, amikor a csengőskanca csengőjének szava elkeveredik a lejtőn leözönlő birkák szagával?

A nagy Úton-regények és a beat-nemzedék olyan állócsillagai, mint mondjuk Ferlinghetti között a hazai olvasó nemigen szokott tudni bárkit is említeni. Nem is csoda: maga Amerika sem tud mit kezdeni ezzel a nemzedékkel. A NAGY háború után és Vietnam előtt ugyan miért is lázadtak volna a fiatalok – a koreai háború nemzedéke egyfajta szilenciumra ítéltetett. És mintha maga Brautigan is elfogadná ezt a helyzetet: könyvei szinte novellafüzérek, egy-egy laza fonalra fölfűzve, mintha súlyuk sem lenne.

De nemhogy súlyuk, hanem tétjük is van, élvezeti értékük pedig végképpen. Apró kis kötet, bízz bennem, olvasó: nem fog elfáradni a kezed elalvás előtt belémolvasva, viszont a szellemed kap valami szellemeset. Ne gondolj holmi emésztést rongáló dolgokra. Pár tinilány és a kalauzok flörtje, a Big Sur mesebeli partjain fölállított kalyiba kótyagosan alacsony mennyezete és a tóbeli békák ellen bevetett krokodilok, egy déli tábornok délibábját melengető mesehős és az ő hányt-vetett fogsora – csupa hétköznapi dolog, és mégis, nehéz letenni.

Talán, mert ahogy olvassa az ember, ott van Amerikában. Abban a mesebeli, sosemvolt Amerikában, amiről mindannyian tudunk mindent, hát persze, és most ezt a tudásunkat fogja megerősíteni ez a kötet, jaj de jó. És az a csudálatos, hogy kicsit meg is erősíti. Brautigan mesél, ártatlanul a nagy karimájú kalapja védelme mögül, és a mesék nagyon Amerika-mesék, sosemvoltak, mégis: számtalan apró részletük rajzolja föl mindazt, amiből akár a mai nap történései is levezethetők.

A pisztráng leginkább kristálytiszta, gyors folyású patakokban él, fürge, éles eszű ragadozóhal. Az iparosodó Amerika földjén gyorsuló iramban pusztult ki. Pisztrángot fogni Amerikában éppolyan illúzió, mint újságárusból milliárdossá válni, és ezt Brautigan nemzedéke már keserves tapasztalatok árán tudja. De hazája fia: édes mesékkel mondja el nekünk.

„Amikor Lee hátraért, éppen szolgálattételre jelentkezett a 8. Big Sur-i Nehéz Gyökérevő Ezred. Vízicsiga- és gyökérszagú lett a levegő. A  8. Big Sur-i Nehéz Gyökérevő Ezred úgy köszöntött be Észak-Virginia hadseregébe, akár az ősz”

„És Pisztrángfogás Amerikában és Maria Callas diómártást öntött a fasírtjára.”

 

 

Simor Árpád

 

A szerzőről:

Richard Brautigan

Richard Brautigan (1935 – 1984): a beatnemzedék kevésbé ismert alakja idehaza csak pár vékonyka kötettel van jelen az irodalmi köztudatban. Afféle kismester: ügyes vonásokkal fölrakott életképeiből egy szerető csúfondárossággal megrajzolt Amerika képe rajzolódik ki. Idehaza megjelent köteteit (Görögdinnye édes levében; Pisztrángfogás Amerikában; Egy déli tábornok az amerikai polgárháborúban; Hogy el ne fújja mind a szél; A gyep bosszúja) nem sztárfordítók ültették magyarra, viszont friss, élvezetes olvasmányt nyújtanak. Foto: https://en.wikipedia.org