Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Szálinger Balázs - Al-dunai álom

Szálinger Balázs, Al-dunai álom, Egy utazás krónikája
  • Regény
  • Egy utazás krónikája
  • 216 oldal
  • Megjelenés: 2020

A könyvről:

Szálinger Balázs első prózai műve az Al-dunai álom.

Ez a könyv arról szól, hogy a szerző a terhes feleségével egy hónapot tölt az Al-Dunánál, Orsova mellett egy kis faluban. A házaspárt minden érdekli, ami egy rendes utazót általában: a hely történelme, a tájak szépsége, az ott élő emberek. Közvetlenül a Duna partján álló házban kapnak szállást, hamar összebarátkoznak a házigazdákkal: Gigivel és Júliával. Fölváltva főznek egymásnak, borozgatnak a folyó partján. 

A Vaskapu vidéke Az arany ember első fejezetéből ismerős a Senki szigete. A hely történelme nagyon mozgalmas. 

Itt, a Kazán-szorosnál tör át a Duna a Kárpátokon, itt masíroztak a római légiók, akik meghódították Dáciát. Később Magyarország déli határa lett, aztán elfoglalták a törökök. Az 1970-es évekig Ada Kaleh szigetén törökök laktak. A szoros hajózhatatlan (ill. nagyon veszélyes) volt, ezért a reformkorban Széchenyi kezdeményezésére szabályozták, hajózhatóvá tették ezt a részt is. Az 1960-as években Románia vízierőművet épített itt, földuzzasztották a folyót, ami elöntötte a környező településeket, a szigetet és Orsovát is. 

A várost egy másik helyen építették föl, Szálinger Balázsnak még sikerült ennek a pusztításnak egy tanújával beszélni. Megrázó, ahogy az idős ember elmeséli a tankok megjelenését a régi városban. 

A múlton kívül megismerjük persze az itt egymás mellett élő románokat, szerbeket, néhány itt ragadt magyart, és főleg egy nagyon szimpatikus házaspárt, akik lelkesen várják születendő kisfiúkat. A könyvben a vidék településeiről, hegyeiről, völgyeiről születnek leírások, kedvet csinálva mindenkinek, hogy felkeresse ezeket a helyeket. 

“Templom, mögötte a hegy, előtte párhuzamos csíkozású, megölelni való földek, gaz sehol. Itt egyszerűen ennek a népnek kell élnie, teljesen mindegy, hogyan vált urat, nyelvet, országot, vallást. Ez a panoráma maga a Bánsági Paraszt emlékműve, és ugyan, ne keltsen már zavart, hogy ki hogyan értelmezi a feliratot. Hazaélmény, négyes erősségű.”

Bentzik Kinga

 

A szerzőről:

Szálinger Balázs

Szálinger Balázs költő, színpadi szerző, műfordító. 

Született Keszthelyen 1978. augusztus 1-én. A Wikipédia szerint gyerekkorában Alsópáhokon élt, középiskolai tanulmányait Kaposváron kezdte és Keszthelyen végezte. Budapesten, Kecskeméten, Pécsett járt egyetemre, végül az ELTE művelődésszervező szakán szerzett diplomát 2001-ben. 2012-2017 között a Hévíz folyóirat főszerkesztője volt. A 2014-ben alakult Szűcsinger nevű formáció egyik tagja, Szűcs Krisztián zenész-énekes oldalán. Első nagylemezük 2018-ban Ennyit tudunk segíteni címmel jelent meg.