Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Vekerdy Tamás - Jól szeretni

Vekerdy Tamás, Jól szeretni, Pszichológia
  • Ismeretterjesztő könyv
  • Pszichológia
  • Gyermeknevelés
  • Oldalszám: 255
  • Megjelenés: 2013

A könyvről:

A „Jól szeretni – Tudod-e, hogy milyen a gyereked?” jól illeszkedik a tavaly elhunyt, ismert pszichológus, Vekerdy Tamás gyermeknevelési könyveinek sorába. A többi kötet közül kiemeli, hogy ezúttal nem előadásai anyagait vetette papírra a szerző, hanem a hallgatóság részéről elhangzó kérdéseket, felvetéseket gyúrta össze kerek egésszé, témákra bontva. A könyv legfőbb értéke épp az, hogy a laikus, a gyermeknevelést nem szakmai, hanem gyakorlati oldalról megközelítő közönség „írta”, így valóban mindennapjaikat érintő kérdésekre kaphatnak választ a gyermeknevelés gyakran nehéz, göröngyös útján járó szülők.

A könyv alapvetése, hogy szoros kapcsolat van szeretet és megismerés között. Azt hangsúlyozza, hogy ha jobban megismeri a szülő gyermekét, annak személyiségét, szeretetnyelvét, akkor jobban tudja szeretni. Ha pedig megtalálja a szeretés leginkább gyermekéhez illő „eszközét”, módját, akkor a gyermeknevelés kevésbé lesz konfliktusokkal terhelt. Ehhez kap segítséget az olvasó. A könyvből megtudhatjuk, hogy az önbizalom növelése a kulcs a felnőttkori magabiztossághoz, s ehhez nincs más dolga a szülőnek, minthogy 100 százalékosnak tekintse gyermekét, akár az iskola kevésbé jó értékítélete ellenére is. Felhívja a figyelmet a mindennapos esti mesélés, mint a művészettel nevelés egyik eszközének fontosságára. Hétköznapi példákat bemutatva cáfolja azt a hiedelmet, hogy az ajándékokkal való elhalmozással elkényeztetik a szülők a gyereket. Közérthetően és élvezetesen szól egy-egy rész az ösztönös és tudatos nevelésről, a kisgyermekkori tehetségfejlesztésről, a gyermeknevelés időről időre változó elveiről (hordozásról, szoptatásról, együtt alvásról és fürdésről), a gyermekkori elhízás lelki okairól is. Olyan nehéz témákról is szót ejt, mint a valamilyen szempontból „rendellenes” (POS és autista) gyerekek, a verés vagy a szegénység, s támpontot ad a halál és a gyász kezeléséhez is, valamint kitér a gyermek születésével megváltozott férfi-nő kapcsolatra is. A könyv használati utasítás az Y-és Z generáció gyermekeihez, konkrét gyakorlati tanácsot ad szülők által átélt helyzetekre. Például arra a kínos szituációra, amikor a gyermek a homokozóban kitépi a lapátját a másik gyerek kezéből. Azon túl, hogy a szülők lelki megnyugvást nyernek az igazolással, miszerint ez normális viselkedés, felvértezi őket a szerző viselkedési, reagálási mintákkal is annak érdekében, hogy a szülőtársaknak lojálisnak tűnjenek, ugyanakkor gyermekük is érezze, hogy nem neheztelnek rá. A gyermekek érdeklődésének felkeltéséhez, a bizalom elnyeréséhez is tálcán kínálja a megoldást, kiderül, hogy Vekerdynek miként segítettek ebben cowboyok. A szerző saját életéből hozott példákkal színesíti a könyvet, s ezek adják a könyv erejét. Ezért sok szülő kedvence Vekerdy Tamás - mert nem csak rávilágít a gyermeki viselkedés hátterére és viszi ezáltal közelebb egymáshoz a szülőt és gyermekét, hanem a mindennapokban előforduló, hétköznapi szituációk kezelésében is segít.

Zsenák-Kiss Szimóna

 

A szerzőről:

Vekerdy Tamás

Vekerdy Tamás pszichológus, író, újságíró. 1935-ben született Budapesten, s ott írt és dolgozott 2019 októberi haláláig. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi kara után pszichológia szakon folytatta tanulmányait 1967-ig. Ezt követően házitanítóként dolgozott 1960-ig, majd Színház-és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológiatanára volt 1972-ig. 1972-1983-ig a Nevelési Tanácsadó pszichológusaként, 1983-tól az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársaként, majd tudományos tanácsadójaként és szenioraként tevékenykedett 1998-ig. 1998-tól a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatója volt. Nagy szerepet vállalt 1987–1991 között Solymáron a magyarországi Waldorf-óvoda- és iskola megalapításában, majd 1991-től a nappali Waldorf-tanárképzésben. 1998-tól az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság elnöke és a Magyar Művelődési Társaság elnökségi tagja, 2018-tól az Eötvös József Szabadelvű Pedagógia Társaság elnöke és a Magyar Művelődési Társaság elnökségi tagja volt. Életében több mint félszáz könyvben működött közre szerzőként, társszerzőként, szerkesztőként.

Díjai: Munkásságát számos díjjal ismerték el életében. A teljesség igénye nélkül. 1996-ban átvehette az oktatási miniszter szakmai elismerését, a Kiss Árpád-díjat pedagógiai újítások kidolgozásáért. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2014-ben Hazám-díjjal jutalmazták értékőrző-és értékteremtő életművét. (Fotó: bookline.hu)

Könyvei: Érzelmi biztonság - 2020, Belső szabadság - 2017, Sorsdöntő találkozások - 2017, Gyerekek, óvodák, iskolák - 2001, Kamaszkor körül - 2017, Kicsikről nagyoknak 1. - A kisgyerekkor - 2008, Sorsdöntő találkozások: szülők és gyermekek - 2005