Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Online koncert-, illetve filmélmények

Dátum: 2021. 03. 28.

A magyar klasszikus zene napja

Május 30-án , Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, az ország számos együttese és oktatási intézménye közreműködésével. A szervezők törekvése, hogy országszerte minél több helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar klasszikus zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete.

A tájékoztató szerint a szervezők számítanak a zeneiskolák és zenei felsőoktatási intézmények fiatal tehetségeinek, a klasszikus muzsikálás magyarországi utánpótlásának a bemutatkozására, valamint új művek premierjére is. Céljuk bemutatni a hazai klasszikus zene ifjú nemzedékét. A szervezők az ország zenekarait és zeneiskoláit kérték fel, hogy vegyenek részt a programsorozatban, elsősorban magyar művekkel, és - a járványhelyzet miatt - készítsenek az előadásokról felvételeket. Ezeket a Filharmonikusok és a Zeneakadémia online közvetíti majd május 30-án, vagy az azt megelőző napokban.

Kocsis Zoltán születésnapján lépnek fel a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai és együttesei. Az ünnep alkalmából a nemzet jeles karmesterei mesélnek művészi és baráti kapcsolatukról Kocsis Zoltánnal.

A május 30-i események záró koncertje a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fellépése lesz a Zeneakadémia Nagytermében, Madaras Gergely vezényletével, Devich Gergely csellóművész közreműködésével. A műsorban szerepel Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőnek, a Zeneakadémia rektorhelyettesének és tanszékvezetőjének új kompozíciója, valamint Erkel Ünnepi nyitánya, Bartók-Serly Brácsaversenye (cselló átirat), Dohnányi Szimfonikus percek című darabja, Kodálytól a Galántai táncok és Liszt második magyar rapszódiája.
    
Hamarosan elkészül a rendezvény honlapja (www.magyarklasszikuszenenapja.hu), amelyen a teljes program olvasható lesz.

(MTI)


Látótér: Alkotóportrék az Uránia Online csatornáján

Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tesz ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház Látótér-Alkotóportrék címmel március 1-jétől online csatornáján. A művészeti tárgyú portrék között olyan dokumentum- és ismeretterjesztő filmek találhatóak, amelyeket az elmúlt években nagy sikerrel mutattak be a filmszínház mozivásznán is.

A válogatás minden művészeti ágat érint: a festészet, a zene, az irodalom, a fotográfia, a film és a színpad különleges alkotói, elfeledett és elhallgatott művészek, profik és amatőrök, valamint esetenként alkotóműhelyek kerülnek a látótérbe.
    
Az alkotók és a gyártók hozzájárulása révén a filmek díjmentesen lesznek elérhetőek 0 forintos regisztrációs jegy megváltásával, de a nézőknek lehetőségük van 1000 forintos támogatói jegy megváltására is, amellyel az Uránia mozit támogathatják.


Megérthető zene

A Budafoki Dohnányi Zenekar legismertebb, közkedvelt bérletsorozata a Hollerung Gábor érzékletes, szórakoztató és tartalmas magyarázataival fűszerezett MEGÉRTHETŐ ZENE. A sorozat koncertjeire évek óta pár nap alatt szinte az összes jegy elkel a meghirdetés után. Így bizonyára sokaknak okoznak nagy örömöt azzal a hírrel, hogy a sorozat legsikeresebb koncertjei mostantól ingyenesen online megtekinthetők a zenekar YouTube csatornáján, ezen a linken.


Online koncerttel kezdődik a Cziffra György-emlékév

Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek online koncertjével kezdődik február 9-én a Cziffra György-emlékév. A szervezők közleménye szerint az ingyenesen látható nyitóeseményre Balázs János, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője olyan művészeket kért fel, akik közvetlenül tanulhattak Cziffrától. Az online közvetített hangversenyen többek között Chopin, Liszt és Debussy művei szólalnak meg a Zeneakadémián.

Idén a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. A magyar kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével.
A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét, az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosultak, a személyes koncertlátogatást a későbbi - rendezvényeket érintő - bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online közvetítéssel, ingyenes eléréssel, amelyekben fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt, ezáltal is fellépési lehetőséget biztosítva az előadóknak - mutatnak rá a közleményben.

A Cziffra-emlékév programjait a linkre kattintva tekintheti meg. 

(MTI)


Összetartozás - az online térben is

Az Etalon Produkció Kft. és a Csík zenekar Összetartozás című koncertje új időpontban, 2021. június 5-én 19:30-kor kerül megrendezésre, amelyet streamelve is lehet követni az online.jegy.hu rendszerében. A népzene az egyik fontos pillére a nemzeti és nemzetek feletti összetartozásnak, mely összeköt. Hol könnyet, hol mosolyt csal az ember arcára, de mindig erőt és hitet ad a jövőnek.

A koncert tematikája:

- A népzenegyűjtés időszaka, az 1900-as évek eleje, a magyar népzene igazi valója az eredeti forrásból; Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László gyűjtéseiből is merítve.

- A Trianon időszaka és élet a Trianon után.

- A népzene megjelenése a városokban, az újjáéledő és virágzó népi kultúra az 1990-es évektől napjainkig, a  „táncházmozgalom”  kialakulása  (1972.  május  06.  első  táncház),  ami  széles tömeget vonz napjainkban is az egész Kárpát-medencében és a magyarok lakta diaszpórában szerte az egész világon.

Vendégművészek: 
Magyar Állami Népi Együttes
Pál István "Szalonna"
Őze Áron színművész
az Őze Lajos színitanoda növendékei
a Felszállott a Páva televíziós vetélkedő 2019. évi győztes táncos párosa: Busai Borbála és párja Jászberényből

A Kárpát-medencében élő magyarságon túl szeretnék megszólítani a diaszpórában élőket egyaránt, Ausztráliától, Anglián át az Amerikai Egyesült Államokig.

A 2021. június 5-i ONLINE KÖZVETÍTÉSRE jegyek az online.jegy.hu felületen vásárolhatók!


Elismert művészek lépnek fel a Filharmónia Magyarország virtuális koncerttermében

A jelenlegi járványhelyzet miatt a koncerttermek ajtajai bezáródnak egy időre, azonban a Filharmónia Magyarország közönsége előtt új lehetőség nyílik meg virtuális koncertélmények formájában. A Filharmónia Magyarország Youtube és Vimeo csatornáján számos koncert megtekinthető, egyebek mellett Kovács Szilárd Ferenc orgonakoncertje, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertje. A koncertek megtekintése díjtalan! 


Online koncertterem

Hallgassa és élvezze online is a Kodály Kórus és Kodály Filharmonikusok koncert- és stúdiófelvételeit. A videók megtekinthetők az együttesek youtube csatornáján is, amelyre feliratkozva elsőként értesülhet az új felvételek publikálásáról. Feliratkozás ITT.

Ízelítő a kínálatból:

Beethoven: Piano Concerto No. 5. in E-flat major op. 73. - Dávid Báll piano

Liszt: La Légende de Sainte Cécile


Raktárkoncertek a mindigTV GO-n

Szeptember 21-étől új időszámítás kezdődött a szórakoztatóiparban. Fesztiválzenekarok, rock legendák és a mulatós zene krémje biztosítanak felejthetetlen élményeket, idén ősszel azonban rendhagyó módon: online formában a mindigTV GO felületén. Rajongók, zenekedvelők és kikapcsolódásra vágyók egyaránt megtalálhatják kedvenceiket és virtuálisan, otthonról, az első sorból bulizhatnak a közel 200 Raktárkoncert egyikén.

Színvonalas szórakozás az otthon kényelmében? Idén ősszel lehetőség nyílik arra, hogy a zenekedvelők és rajongók bepótolják az elmaradt fesztiválszezont, az egyenként átlagosan 45 perces Raktárkoncert-felvételek a járványhelyzetben is kikapcsolódást nyújthatnak az érdeklődőknek.

A Raktárkoncertek a mindigTV GO felületein láthatók, mobil és tablet készülékeken az App Store-ból, illetve a Google Play-ből letölthető alkalmazásokon keresztül, számítógépen pedig a tv.mindigo.hu oldalon. A megtekintés ingyenes, csupán egy regisztrációra van szükség a weboldalon, vagy a mindigTV GO mobilapplikáción.

A szeptember 21-i induláskor a következő koncertek voltak elérhetők: Balázs Fecó, Besh o droM, Charlie Band, Dinamit, Edda Művek, Emelet, Ganxsta Zolee és a Kartel, Hooligans, Kowalsky meg a Vega, Lord, Magna Cum Laude, Neoton Família, Péterfy Bori, Rúzsa Magdi, Szandi, Tátrai Band, Tóth Gabi. A koncertek folyamatosan kerülnek fel a felületre.


Ablak a magyar filmek csodálatos világára

Elindult az ország első csak magyar filmeket tartalmazó online filmtára, a FILMIO. A Nemzeti Filmintézet által kezdeményezett, egyelőre csak Magyarországon elérhető streamingszolgáltatás kínálatában mintegy 220 produkció, köztük 160 mozifilm szerepel.

A folyamatosan bővülő repertoárban régi klasszikusok és új kedvencek is megtalálhatók, így a Valami Amerika-trilógia; a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia; digitálisan felújított és restaurált változatában tekinthető meg a Hyppolit, a lakáj; a Régi idők focija; A Pogány Madonna; a Sose halunk meg; a Csinibaba vagy a Moszkva tér. A kínálatban szerepel az egyik első fennmaradt magyar mozifilm, Michael Curtiz (Kertész Mihály) 1914-ben forgatott alkotása, A tolonc is.

A FILMIO-n információk olvashatók az egyes filmek készítőiről, tartalmáról, emellett filmplakátok és számos extra, köztük standfotók, werkfilmrészletek kerülnek fel a felületre. A filmek bemutatásuk időpontja, műfajuk és más szempontok alapján is kereshetők a tárban.

A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is, reklámok nélkül elérhető FILMIO előfizetéses rendszerben működik, a szolgáltatásért fizetett díj egyben a magyar film támogatása. Az induló havi előfizetési díj 890 forint, a regisztráció januártól 1190 forintra emelkedik, jövő tavasztól előfizetés nélkül egy-egy adott filmet is ki lehet kölcsönözni. Nincs hűségidő, az előfizetés bármikor lemondható.

A tervek szerint a filmek hamarosan magyar akadálymentesített és angol felirattal is nézhetők lesznek, készül az okostévé-applikáció, sőt az elképzelések szerint a jövőben az új filmek a mozibemutatót követően a FILMIO-n lesznek először láthatók, sőt számos, kifejezetten moziforgalmazásra szánt mozgókép premierje a FILMIO-n lehet.


A zenében otthon vannak

A Zeneakadémia meghatározott koncertjeit eddig is közvetítette élőben különböző online csatornákon: saját honlapján, Facebook oldalán, és az utóbbi időben a Youtube-on is. Ezzel az egész világon elérhetővé váltak ezek a kiváló kép- és hangminőségben rögzített koncertek, és az is élvezhette őket, aki másképpen nem jutott volna el a Zeneakadémia különleges szépségű palotájába.

Élő koncertjeink egy részét továbbra is térítésmentesen láthatja a közönség, de olyan online koncertjeink is lesznek, amelyekre jegyek válthatók. A Zeneakadémia honlapján azt írják, Online Koncertterem elnevezéssel 2021 elejétől komplex szolgáltatáscsomagot indítanak: ennek bevezetéseként a most térítéses online streamre jegyet váltó nézők a koncertek szünetében beszélgetést láthatnak a szereplőkkel, és idővel zenetörténész szakkommentátorok megjegyzéseivel követhetik a hangversenyeket.

A Zeneakadémia stream szolgáltatása belföldről és külföldről egyaránt elérhető a Zeneakadémia koncertműsorokat közlő honlapján.