Petró Ékszer és Galéria - amiről egy ékszerboltban is beszélnek...

Szőke György - Jelen-Lét

Dátum: 2021. 04. 21.

„Munkáimban a kezdetektől próbálom megragadni azt a statikus konstellációt, ami időkapszulaként rögzíti még az amorf, organikus folyamatokban is fellelhető rendet. Ilyenformán a változó – állandó, tudatos – tudatalatti között feszülő hidakat keresem. Képeim befejezetlennek tűnhetnek, de ez szándékos, és azért van, mert mindig a folyamat, az idő, az áramlás érdekelt. Balatoni vagyok, a természetben, a természettel élek a világ számomra legszebb helyén, de soha nem dolgoztam plein-air módon. Az motivál, hogy szűrője és tükre lehetek egy senki számára nem érthető, inkább érezhető világnak. A cél: áramlás – sodródás – eszmélés – döntés – áramlás – sodródás: szabadon!” (Szőke György)

Szőke György olaj pasztell

50 X 70 cm olaj-pasztell

Szőke György pasztell

60 x 80 cm pasztell

Szőke György pasztell

60 x 80 cm pasztell

Szőke György olaj pasztell

30 x 40 cm olaj-pasztell

Szőke György pasztell

70 x 100 cm pasztell

Szőke György pasztell

80 x 60 cm pasztell

Szőke György pasztell

60 x 80 cm pasztell

Szőke György Várakozás pasztell

Várakozás 70 x 50 cm pasztell

Szőke György olaj pasztell

40 x 50 cm olaj-pasztell

Szőke György - Gaia - pasztell

Gaia 100 x 70 cm pasztell

Szőke György - Így - pasztell

Így 70 x 100 cm pasztell

Szőke György - Életzárvány-zárványélet - pasztell

Életzárvány-zárványélet 80 x 60 cm pasztell

Szőke György - Kötéltánc - pasztell

Kötéltánc 40 x 50 cm pasztell

Szőke György - Kötéltánc 2 - pasztell

Kötéltánc-2  50 x 40 cm pasztell

Szőke György - Kötéltánc 3 - pasztell

Kötéltánc-3 40 x 50 cm pasztell

Szőke György - Kötéltánc 4 - pasztell

Kötéltánc-4 50 x 40 cm pasztell

Szőke György - Kötéltánc 5 - pasztell

Kötéltánc-5 50 x 40 cm pasztell

Szőke György - Reinkarnáció - pasztell

Reinkarnáció 60 x 80 cm pasztell

Szőke György - Pendulum - pasztell

Pendulum 100 x 70 cm pasztell

 


Idővázlatok

Szőke György életét két, amolyan füveskönyvbe illő bölcsesség határozta meg. Édesapjától azt tanulta, hogy a szabadság nem más, mint a felismert szükségszerűség; nagyapja pedig arra tanította, hogy a rend mindennek a veleje. A grafikusművész lelkébe mélyen belevésődött mindkét gondolat, s nemcsak a művészi pályán, hanem a katedrán eltöltött 4 évtized alatt is irányt mutatott.

Szőke György festőMűvész úr, Gyuri bácsi, tanár úr – így is, úgy is szólítják Szőke Györgyöt, aki számos hazai és nemzetközi tárlaton bemutatkozott már alkotásaival, többek között Spanyolországban, Argentínában, Olaszországban, Lengyelországban, s nem mellesleg tanított több ezer gyereket. Saját bevallása szerint szereti ezt a mondhatni „kettős életet”, ami számos emlékezetes, maradandó élménnyel ajándékozta meg.

- Sosem felejtem el, amikor a kötcsei műtermembe betért az egyik, szerény körülmények között élő tanítványom. Megvendégeltem, s miközben ette a szendvicset, egyszer csak megszólalt: „Gyuri bácsi! Tudom ám, hogy maga mit csinál! Maga a csúnyában keresi a szépet!” És igen: mindig ez a cél lebegett a szemem előtt, hogy a szépet, a reményt mutassam meg a legkeményebb pillanatokban is. Hiszen az élet szerencsés és szerencsétlen konstellációk sorozata, mindennapjainkat drámai helyzetek, ellentétpárok határozzák meg.

Szőke György nem tud elszakadni a Balatontól. Családja siófoki, Balatonszabadiban született, jelenleg Balatonszárszón él. Félelmetes erővel kötődik a tóhoz, erős a szimbiózis közte és a természet között. Mindennek ellenére soha nem dolgozott plein air. Mindig az motiválta, hogy szűrője és tükre legyen egy senki számára nem érthető, sokkal inkább érezhető világnak.

- Áramlás, sodródás, eszmélés, döntés, áramlás, sodródás - alkotás közben ezeket a stációkat járom végig. Természetesen megfelelő hangulatba is kell kerülnöm, mert különben nem indul meg az alkotói folyamat. Képeim sokaknak befejezetlennek tűnnek, ami nem a véletlen műve. „Dölyfös” ember vagyok, és ha sikerül megörökítenem belső világom adott pillanatának állapotát – se kevesebbet, se többet –, akkor abbahagyom a munkát. Bevallom, eközben fizikailag és szellemileg is roppantul elfáradok, legyen szó akár 20 percről vagy egy teljes napról.

A plein airhez hasonlóan a figuralitás sem áll közel Szőke Györgyhöz. Grafikáinak alapmotívumát egy-egy szabadon áradó, különös érzékenységgel kialakított gesztus képezi. A természetben nem a konkrét fa, felhő érdekli, hanem a környezetünket, az életünket meghatározó konstellációk. Arra törekszik, hogy az időfolyamból kiemelve, olyan szerencsés együttállásokat rögzítsen, amelyek képzettársítási lehetőségeket adnak az azt szemlélő embereknek.

- A tudatos és a tudatalatti között feszülő hidakat keresem, megszabadulva a béklyóktól, szabadon szárnyalva. Ugyanezt a szabadságot akarom megadni azoknak, akik tudnak és akarnak is kezdeni valamit a képeimmel. Jó lenne, ha mindenki szabadon dönthetne, s ha a dolgok az elkerülhetetlen rossz felé sodródnak, akkor is megtalálnák azokat a kapaszkodókat, amelyek megcsillantják a reményt…

Szőke György finom tónusokkal árnyalt, atmoszférikus alkotásai igyekeznek időkapszulaként rögzíteni az amorf, organikus folyamatokban is fellelhető rendet. Képei nem tolakodóak, nem hivalkodóak, rég eltemetett érzéseket, emlékeket éleszthetnek bennünk újra.

 

 

Érdeklődés, üzenet az alkotónak